Начало > Нуждаете се от съвет? > Каква е разликата между спортен часовник и смарт устройства за спорт на открито

Каква е разликата между спортен часовник и смарт устройства за спорт на открито

Много клиенти питат каква е разликата между спортните и смарт часовници за спорт на открито. Не е чудно, тъй като на пръв поглед това не се вижда веднага. Само след като започнете да изучавате функциите на отделните устройства, ще установите, че разликите варират главно в областите на употреба. В това ръководство ще научите за каква цел служат тези два вида часовници.

Спортни часовници - следят сърдечния пулс.

Основната функция на спортния часовник е да измерва сърдечната честота и да я използва за определяне на оптимална интензивност на тренировката. Като такъв, сърдечната честота е ключова за ефективна тренировка. Освен наблюдение на честотата на сърдечния ритъм, повечето спортни часовници също измерват времето и отчитат стъпките. Спортните часовници от по-висок клас имат и други полезни функции, като GPS, записване на данни за тренировки, броене на изгорени калории и др. Въз основа на измерените данни, часовникът оценява вашата тренировъчна активност и ви помага да постигнете най-добри резултати.

Следователно спортният часовник е подходящ за вас, ако активно спортувате и искате да постигнете най-доброто от усилията си или ако искате да имате подробен дългосрочен запис на вашата тренировка. Има селекция както от по-елементарни спортни часовници, така и от по-сложни многофункционални устройства - наистина зависи от това какви са вашите изисквания за спортен часовник.

Смарт часовници за спорт на открито - винаги с вас, когато сте сред природата.

Смарт устройства за дейности на открито. Те са изработени от висококачествени материали и като такива могат да издържат на екстремни условия. Основните им функции трябва да включват висотомер, барометър и компас. GPS също е необходим, тъй като ви позволява да определите позицията си, да проследявате движенията си на картата и дори да намерите обратния път. Целта на тези устройства е да улесни времето ви, прекарано на открито. Ето защо те се отличават с много специфични функции, т.е. аларма за буря или сигнали за изгрев / залез. Някои модели са специално проектирани за ловци, което им позволява автоматично да откриват изстрели, например. Други могат да предоставят прогноза за времето. За разлика от работещите часовници, функциите на часовниците на открито не е необходимо да включват мониторинг на сърдечния пулс. Повечето смарт часовници за спорт на открито могат да се използват и за тренировка. Някои функции могат да бъдат същите като при спортните часовници, като хронометър, фитнес тест или отчитане на изгорените калории.
Смарт устройствата ще ви осигурят цялата подкрепа и комфорт, от които се нуждаете, когато спортувате сред природата или сте на експедиция. Те се характеризират със своята прецизност и дълъг живот на батерията, така че можете да отидете с тях до най-отдалечените места. Всички смарт устройства за спортуване или експедиция на открито са устойчиви на неблагоприятни условия и са с дълъг експлоатационен живот.

Вероятно сте забелязали, че някои функции могат да бъдат открити и в двата типа часовници. В наши дни повечето смарт часовници за дейности на открито включват GPS, а някои дори имат висотомер или компас. Алтернативно, часовниците за туризъм или спортна открито често са съвместими с гръден колан със сензор за отчитане на пулс. Понякога той е част от пакета, друг път трябва да се закупува отделно, но мониторингът на сърдечната честота вече е доста често срещан дори за часовници на спорт на открито. В крайна сметка всичко се свежда до това къде и как искате да използвате часовника и ако имате някакви специални изисквания (висока водоустойчивост при гмуркане).