Начало > Нуждаете се от съвет? > Как да изберем велоергометър

Как да изберем велоергометър

Велоергометърът е популярен и доказано функционален фитнес уред. С негова помощ ще укрепите бедрата, ханша и телесните мускули. Редовните упражнения с велоергометър, подобряват физическата подготовка и помагат за отслабване.
Не е нужно да посещавате фитнес залата или фитнес център - можете да тренирате с уреда в уютния си дом. Както казва един от потребителите: "За хора със заседнал начин на живот, тренирането с велоергометър е супер, както и за възрастните или затлъстелите."

Важни съвети и препоръки

 • Преди да изберете, помислете кой и колко често ще използва велоергометъра. Дали ще е тренинг за отдих, възрастен човек за рехабилитация, повече хора (цялото семейство) или професионален спортист?

 • Вземете предвид теглото и височината на трениращия (спазвайте препоръчителните стойности на товароносимостта на уреда). За по -интензивно ползване, изберете уред с високо качество.

 • Качеството на седалката също е от съществено значение - съсредоточете се върху нейния ергономичен дизайн и материал.

Изберете вид велоергометър

Придържайте се към по - качествените уреди с повече функции

Ако сте взискателен спортист, изберете по-скъп велоергометър (вижте нашите специални оферти). Те са с електронен контрол на натоварването, по-тежък маховик, по-високо тегло и са снабдени с гръден колан, който ще ви помогне да се упражнявате по-ефективно.

Свържете велоергометъра с таблет и се забавлявайте, докато тренирате!

Новата тенденция са велоергометри, които могат да бъдат свързани с таблет или смартфон. Благодарение на тези устройства можете да разгледате интересни места по целия свят.

Има и здрави хоризонтални велоергометри - recumbent. Седите си с гръб леко наклонен назад и с краката си пред Вас. Тези тренажори са подходящи за хора с болки в гърба, проблеми с равновесие или такива с наднормено тегло. Също така предлагаме 2in1 хоризонтални велоергометри, които могат да заместят гребни тренажори, мини веолергометри, сгъваеми велоергометри и висок клас велоергометри.

Какви параметри трябва да имате предвид, когато избирате велоергометър?

 • Спирачна система - най-често използваната спирачна система е магнитна, което гарантира гладкото и безшумно движение на велоергометъра. На по -  високо ниво е индукционната (електромагнитна) спирачна система.
 • Конструкция - препоръчителен капацитет (тегло и височина на потребителя), дизайн и ергономични детайли. Теглото на потребителя винаги трябва да бъде малко по-малко от препоръчителната граница за товароносимост на уреда.
 • Маховик - от 4 до 10 кг. Ефективността и интензивността на тренировката зависи от точното тегло на маховика. То осигурява по-плавно движение и следователно по-ефективно обучение.
 • Вътрешност на маховика - лагерите осигуряват плавното и равномерно движение на маховика.
 • Седалка - погледнете ергономично оформените и гел седалки (не е вярно, че по-големите седалки са по-удобни). Регулируемата височина е важна. Височината на повечето седалки може да се коригира.
 • Ръкохватки - регулируемите ръкохватки са стандартна характеристика. Правилно регулираните ръкохватки са от съществено значение за вашия комфорт по време на тренировка.
 • Педали - балансирани педали с регулируеми каишки за безопасно и ефективно обучение.
 • Показания - в днешно време всеки велоергометър има поне един елементарен компютър. Компютърът измерва скорост, изминато разстояние и време на тренировка. Някои велоергометри предлагат допълнителни функции, като измерване на сърдечната честота, брой на калориите, настройване на натоварване. 

Какво още да имаме предвид, когато избираме велоергометър?

 • Безшумно действие, транспортни колела, регулируеми крачета за компенсиране на неравности по пода.
 • Други функции - професионалните велоергометри могат да се свързват с гръдния колан и да регулират скоростта на тренировката според честотата на сърдечния ритъм на потребителя. Те също така предлагат програми за тренировка, измерване на телесните мазнини, тест на вашата физическа годност, сензори, вградени в ръкохватките и други функции, които осигуряват комфортна тренировка.

Изберете си велоергометър за дома