Към основното съдържание

Продукти в сравнение

Какъв размер и тип ролери да изберете

Искате ли да купите ролери и не сте сигурни какъв тип и размер да изберете? Подготвихме подробен съветник, с който да ви помогнем.

Критерии преди закупуване на ролкови кънки

Ролерите или ролковите кънки са се превърнали в спортен хит от последните години. Преди да решите да купите ролкови кънки, трябва да си изясните някои критерии. Ролковите кънки са перфектният продукт за отдих и движение, независимо дали желаете да спортувате или карате за развлечение. Те са подходящи за разнообразни дейности и от вас зависи избора ви.

Избирате следното:

Какъв вид ролери да изберете?

Зависи от това, дали сте напреднал или сте начинаещ и все още не познавате различните видове. Също така е важно да знаете по каква повърхност най-вероятно ще се движите и тогава да направите правилния избор.

Фитнес ролери
Тези кънки са сред най-разпространените категории ролкови кънки. Фитнес ролерите (In-line кънки) са предназначени за фитнес или развлечение. Те са комфортни и са с удобна и добре вентилирана обувка.

Ролери за агресивно каране
Тези кънки се използват предимно за трикове и са предназначени за каране с препятствия, Агресивните кънки са със здрава рамка, те са надеждни и съдържат няколко функции за безопасност. Повечето от предлаганите агресивни кънки са съвместими с UFS (Universal Frame System) , което прави възможно купуването на части от други производители.

Скоростни ролери
Скоростни ролери са предназначени за състезания и интензивно обучение. Speed ​​ролерите често имат разширена рамка, която съдържа до пет колела и е прикрепена към ниска обувка. Перфектни са за опитни скейтъри и професионалисти.

Слалом ролери
Тези кънки обикновено са оборудвани с по-малки колела близо един до друг и са идеални за всички посоки шофиране слалом между препятствия. Слалом ролери са предназначени за умерени и напреднали скейтъри.

Детски ролери
Голямото предимство на определени видове детски кънки е регулируемия размер (посредством бутон), което осигурява комфорт на начинаещите. Също така е важно да се разгледа интензивността и начина на каране. Други важни елементи са материалите, използвани за производството на обувки (пластмаса, текстил), рамка (алуминий, метал, пластмаса) тип лагер и размера на колелата.

Размер и твърдост на колелата

Колелата са един от най-важните фактори, определящ избора на ролери.  Размерът на колелата е даден в мм от страната на колелото, например 80/20, където по-голямата цифра означава диаметър, по-малката - дебелина. Големите колела са по-бързи и са подходящи и за каране по груби настилки. От друга страна, по-малки колела са по-бавни, проектирани за по-гладки повърхности и по- лесно се управляват.

Таблица с размери на колелата и предназначение

Бързина на колелата

Размер на колелата

Предназначение


Бавни


76-80 мм

По-бавните колела са по-подходящи за начинаещи скейтъри, които се научават да останат стабилни и не се нуждаят от висока скорост.


Средно бързи


81-84 мм

Средно скоростните колела са предназначени за почти всеки тип потребител (универсални).


Бързи


85 мм и нагоре

Колелата с размер 90 мм са много бързи, подходящи за опитни скейтъри (скоростни кънки).


Детски


60 -70 мм

За по-голяма везопасност на децата са подходящи колела с по-малки размери, които не са толкова бързи и децата да овладеят стабилност и техники.


По-малки колела (55 - 62 мм) са подходящи за по-добро управление на freestyle (свободeн стил).

Дюрометърът е устройство за измерване на относителната твърдост, което често се среща в продуктите от каучук и пластмаса. Твърдостта има няколко скали, като за колелата се използва скалата, означена с буквата "А" (това се получава например 78А). Номерът преди буквата "А" винаги е от диапазона 0 до 100, където 0 означава минималната твърдост и 100 обратно много твърда пластмаса. За по-голяма яснота обърнете внимание на таблицата.

72A, 78A, 82A, 85A

Средна продължителност на експлоатация

.........

Най-дълъг експлоатационен живот

Висока управляемост

.........

Средна управляемост

Висока отразяваща способност

.........

Средна отразяваща способност

Ниско телесно тегло

.........

 Високо телесно тегло

Гладко каране

.........

Непрекъснато каране


Таблица на видове колела спрямо тяхната твърдост

Твърдост

Размер

Видове колела

Ниска твърдост

 80А и надолу

Меките колела са подходящи за каране по терени с по-ниско качество, по-добри абсорбиращи удари.

Средна твърдост

80A - 90A

Идеална твърдост за каране по средно гладък терен, като например пътища или пързалки (фитнес).

Твърди

90А и нагоре

Бързи колела, подходящи за скоростно каране, състезания


Твърдите колела са с по-дълъг експлоатационен живот и со подходящи за каране по естакади.

Тип и размер на обувката

Целта на обувката е да осигури максимална стабилност на стъпалото и глезена. Обувката обикновено има две части - обвивка (около стъпалото) и опора (около глезена). Най-често това е пластмаса, която е подсилена по различен начин и също така е вентилирана за висок комфорт на краката по време на каране.

Таблица с размери, която ви помага да изберете правилния размер.

US

UK

EUR

Дължина (мм)

 5

 4

 36,5

 230

 5,5

 4,5

 37

 235

 6

 5

 38

 240

 6,5

 5,5

 38,5

 245

 7

 6

 39

 250

 7,5

 6,5

 40

 255

 8

 7

 40,5

 260

 8,5

 7,5

 41

 265

 9

 8

 42

 270

 9,5

 8,5

 42,5

 275

 10

 9

 43

 280

 10,5

 9,5

 44

 285

 11

 10

 44,5

 290

 11,5

 10,5

 45

 295

 12

 11

 45,5

 300

 12,5

 11,5

 46

 305

 13

 12

 47

 310

 13,5

 12,5

 47,5

 315

 14

 13

 48

 320

 14,5

 13,5

 48,5

 325

 15

 14

 49

 330

 

Дължина на рамката, лагери, материал и други параметри


Рамката е друг критерий, спрямо който можете да се ориентирате за стила на каране. По-дългата рамка е по - издръжлива, по-късата рамка улеснява управлението. Качеството на рамката може да бъде определено от материалите, от които е изработена рамката, алуминий или пластмаса. Като цяло, алуминиевите рамки са много по-здрави и по-добри от пластмасовите и ще издържат на по-големи натоварвания.

Лагерите оказват влияние както върху скоростта, така и върху качеството на каране. Повечето лагери са маркирани с ABEC, последвани от нечетно число от 1 до 9 (ABEC-1, ABEC-2, ABEC-3, ABEC-5, ABEC-7 и ABEC-9). Това обозначение показва точността на лагерите. Колкото по-голямо е числото, толкова по-точни са отделните части на лагера (с по-малко отклонение).

Закрепването на рамката към обувката е още едно от нещата, които трябва да бъдат взети под внимание. При по-скъпи модели се използват винтови връзки, което е удобно за почистване. За по-евтините ролери, рамката е закрепена с нитове, а за най-евтините видове рамката е залепена или е част от обувката.

Оборудване и аксесоари за ролкови кънки

Безопасността е гарантирана с протектори и каски за ролери. Не на последно място, ние предлагаме колела, лагери за ролери и скейтборд, спирачки.


 


Свързани статии

Следи нашите специални оферти и продукти в Акция