Начало > Нуждаете се от съвет? > Как да изберете фитнес уред

Как да изберете фитнес уред

Фитнес уредите са основното оборудване на всяка фитнес зала - професионална и домашна. С фитнес уредите за домашни условия можете да спестите време, прекарано в фитнес център и да се насладите на тренировката си в уютния си дом.

Когато избирате фитнес уред за дома, обмислете колко място имате в дома си, кои части от тялото искате да тренирате и колко пари планирате да инвестирате.
Оптималното съотношение между цена и качество на фитнес уредите може да прочетете от отзивите на хората, които вече ги притежават. 

Не подценявайте товароносимостта на фитнес уредите

Фитнес уредите с по- голяма товароносимост осигуряват стабилност, безопасност по време на тренировка и дълъг експлоатационен живот. По- високото тегло на фитнес уреда е гаранция за по- добро качество.

Видове фитнес уреди

Гладиатори

Ако търсите многофункционален фитнес уред за ползване в домашни условия и искате да тренирате цялото тяло на един уред, гладиаторът е правилния избор. Вие ще получите всичко в едно и на достъпна цена.

Гладиаторите са различни модели. Те са с товароносимост до 130, понякога до 150 кг (за високи спортисти до 2 м височина). По- скъпите модели осигуряват по- комфортна тренировка и повече възможности за упражнения. Трябва да осигурите място за уреда със следните размери: дължина около 3 м и височина 2,5 м.

Повече информация ще намерите в статията: Как да изберете гладиатор.

Лежанки

Изберете лежанка според това каква част от тялото искате да тренирате.

  • Лежанки и уреди за трениране на коремни преси- предимно се ползват в домашни условия.
  • Мултифункционални лежанки- за укрепване на гръдните мускули, бицепс, корем, бедра. Задължително трябва да предвидите повече пространство за този вид лежанки.
  • Бенч преси-  често пъти бенч пресата е сгъваема и може да се комбинира със стойка за лост с тежести.

Повече информация ще намерите в статията: Как да изберете лежанка

Тренажори

Тренажорите са фитнес уреди, с които може да тренирате отделни части на тялото. Ето и основните видове:

  • Тренажори за трениране на крака-  велоергометри, спининг байкове и велотренажори, степери.
  • Тренажори за трениране на цялото тяло - степери с ръкохватки, кростренажори, бягащи пътеки, вибро машини.
  • Специални тренажори- гребни тренажори.

Когато избирате тренажор, обмислете колко често ще го ползвате, какво е теглото на уреда, каква е неговата товароносимост и каква част от тялото искате да тренирате.
За повече информация, четете тук:

Ръководство за избор на фитнес уреди

Фитнес уреди за укрепване на гръб

От болки в гърба страдат много хора. Редовните тренировки помагат за укрепване на гърба, мускулатурата и облекчаване на болката. Вие трябва да избирате фитнес уреди за укрепване на горната част на тялото, мултифункционални гладиатори, гребен тренажор (или 2в1 в комбинация с хоризонтален велоергометър), мултитренажори с окачнване. Отлични възможности предлага и инверсната лежанка.

Фитнес уреди за стягане на корем

Силният и плосък корем е мечтата на повечето мъже и жени. За укрепване на коремните мускули, можете да използвате лежанки, специални уреди за корем, тренажори с окачване, вибро машини, въртящи дискове, мултифункционални уреди за трениране на цялото тяло.

Фитнес уреди за трениране на ръце

За трениране на горните крайници се използват гребни тренажори, лежанки с възможност за укрепване на бицепс и трицепс, тежести, лостове. Тези фитнес уреди и помощни средства осигуряват стегнати мускули на ръцете и изправят раменете.

Фитнес уреди за трениране на крака

Най-подходящите уреди за трениране на крака са степери, преси за крака, вибро машини. Стъпковите упражнения могат да бъдат сравнени с изкачване по стълби, но степерите са по- деликатни към ставите. Пресите за крака са част от мултифункционалните фитнес уреди.

Фитнес уреди за укрепване на гръб и гърди

Вашите гръдни мускули се нуждаят от разтягане, укрепване и наклонената лежанка е перфектен уред за целта. Други подходящи уреди са бенч преса, скрипец и гири.

Фитнес уреди и тренировъчно оборудване

Препоръчваме да редувате трениране с фитнес уреди и помощни средства според настроението и моментното състояние. Това гарантира разнообразие и максималната ефективност.

Съвети за избор на фитнес уреди според предназначението им

Фитнес уредите се избират спрямо това дали потребителят е мъж или жена. Мъжете са склонни да се фокусират върху увеличаване на силата и обема на мускулната маса, докато жените оформят фигура и отслабват.

  • Популярните фитнес уреди за мъже са бенч лежанки, уреди за стягане на корем, спининг байкове.
  • Популярни фитнес уреди за жени са мултифункционални фитнес уреди, велоергометри, кростренажори, вибро машини.
Редовните тренировки с фитнес уреди действат като превенция и борба със затлъстяване и остеопороза.

Популярните фитнес уреди и тренировъчни средства

  • Популярното оборудване за фитнес вкъщи включва бягащи пътеки, кростренажори, велоергометри, вибро машини, експандери, мултитренажори, гири и лежанки.
  • Перфектната тренировка в домашни условия се постига от следната комбинация: гладиатор, гири за една ръка, велоергометър. Велоергометърът може да се замени с кростренажор или бягаща пътека.