Към основното съдържание

Продукти в сравнение

Как да изберете тренажор за баланс

Тренажорите за баланс представя чудесен начин за укрепване на мускулите, който ви помага да поддържате правилната си стойка и да подобрите координацията си. Те могат да се използват по различни начини - за основни упражнения, но и за кардио тренировки. Тренажорите за баланс са нетрадиционен и забавен начин за упражняване. Не забравяйте да включите тренажорите за баланс във вашия режим на тренировка - ще разнообразите ежедневието си и може би дори ще намерите нова мотивация за упражнения.


 

Въпреки че може да не мислите много за това, добрият баланс и координация са необходими за всичките ви ежедневни дейности. Не се препоръчва да се подценява добрия баланс, координацията и стегнатите мускули, независимо дали вървите по улицата, ставате от масата или се навеждате, за да завържете връзките на обувките. Тренажорите за баланс ви позволяват да тренирате от уютния си дом. Необходими са само основни упражнения, за да използвате тренажора за баланс (лицеви опори, упражнения от седнало положение и др.). Тези упражнения обаче са по-ефективни, ако се опитвате да запазите баланс и координация. В това ръководство ще обясним основните предимства на тренирането за баланс и ще ви помогнем да изберете тренажор за баланс, който ще ви подхожда най-добре. 

Какви предимства имат тренажорите за баланс ?

  • По-добра координация - ако тренирате с тренажор за баланс, всичките мускули трябва да работят в унисон, за да се поддържа баланс. Това естествено подобрява координацията не само по време на тренировките, но и във всекидневния ви живот. Тренировките за баланс и координация подобряват тонуса и ни карат да се чувстваме и изглеждаме млади.

  • Тренировка на отделни мускули - за да поддържате баланса на тренажора за баланс, трябва да използвате отделни мускули, без подкрепата на други мускули, които обикновено биха „помогнали“. По този начин ще укрепите дълбоките мускули, за които е необходимо повече усилие.

  • По-малък риск от нараняване - тренировката за баланс ще ви помогне да се синхронизирате с тялото си, което означава, че ще постигнете по-добра координация. Вие ще бъдете по-малко податливи на злополуки или падания, предотвратявайки потенциални наранявания.

  • По-здрави стави - в зависимост от типа упражнение, тренажорът за баланс ви помага да стабилизирате раменете, тазобедрените стави, коленете или глезените, за да подобрите техния обхват на движение. Редовните тренировки също намаляват риска от нараняване на тези стави.

  • Координация на нервната и мускулната система - по време на тренировката за баланса, вие ангажирате вашите мускули и нервна система. Тренировката за баланс помага на мозъка да се научи как да използва мускулите ви по-ефективно и намалява времето за реакция. По принцип подобрявате комуникацията между мозъка и мускулите си. С времето ще можете да ангажирате повече мускулни влакна по време на тренировка (т.е. по време на вдигане на тежести).

  • Изгаряне на калории - вашите мускули трябва да работят усилено, за да поддържат равновесие, и като резултат горят калории.

  • Подобряване на стойката - когато използвате тренажор за баланс, вие не само подобрявате координацията си, но и укрепвате ключовите си коремни и гръбни мускули. Това от своя страна ще подобри стойката ви и ще облекчи болките в гърба.

Какво да имате предвид, когато избирате тренажор за баланс ?

1. Кой ще ползва тренажора за баланс ?

  • Един от най-важните аспекти при избора на тренажор за баланс е неговата товароносимост. Ако искате да си купите тренажор за баланс за себе си, избирайте според теглото си. Ако знаете, че цялото ви семейство ще иска да го използва, изберете такъв с по-голямо тегло.

2. Къде ще съхранявате тренажора а баланс ?

  • Ние предлагаме тренажори за баланс в няколко размера. Ако искате да тренирате в апартамент, където няма много място, най-добре е да си купите малък тренажор за баланс. Тренажорите за баланс с по-малки размери са по-лесни за пренасяне от едно място на друго.

3. Какъв вид тренажор за баланс ще е перфектен за вас ?

Гумени тренажори за баланс 
Този тип тренажори за баланс са във формата на гумени дискове с по-малък диаметър, често пъти повърхността е с масажни иглички, топчета и други. Те могат да бъдат плоски или с обла форма (плоските са подходящи за поддържане на равновесие, докато седите, заоблените са по-добри за тренировка). Тъй като тези тренажори за баланс са по-малки, можете да използвате две по едно и също време - например един за всеки крак.

Balanční desky

Класически тренажори за баланс с равна основа 
С тези тренажори за баланс ще имате по-голяма възможност за упражнения, отколкото бихте очаквали. Тренажорите за баланс с плоска основа може да се ползват по два начина - положени върху плоската основа или обратното, върху напомпаната част. Това значително увеличава възможностите ви за упражнения. Ако тренажорът за баланс лежи върху плоската основа, той ще ви осигури възможност да тренирате върху изпъкналата част, като същевременно си стои стабилно на земята. По този начин няма голям риск от падане. В тази позиция можете да използвате тренажорът за баланс за няколко основни упражнения, което ги прави по-ефективни. Ако поставите тренажора за баланс от изпъкналата част, ще получите изключително нестабилна тренировъчна повърхност. Много потребители го използват в това положение, за да подсилят раменете си чрез лицеви опори и подобни упражнения.

Някои тренажори за баланс са с възможност за акупресура в стъпалата. Масажът стимулира имунната система и кръвообращението и активира нервните окончания и зони, които влияят положително на функциите на вътрешните ви органи. От вас зависи дали този тип тренажор за баланс ще ви подхожда.

Дискови тренажори за баланс
Дисковите тренажори за баланс могат да се използват за различни упражнения, които ще ви помогнат да подобрите баланса си и да ви научи как да реагирате бързо. Поддържането на баланс върху такъв диск обикновено е по-трудно, отколкото на надуваем тренажор за баланс, защото повърхността е твърда и негъвкава. Предимството на дисковите тренажори е, че те са сравнително евтини.

4. Има ли някакви допълнителни аксесоари ?

  • Нашите продукти обикновено са в комплект с помпа за лесно надуване. Някои тренажори за баланс могат да бъдат снабдени с гумени ръкохватки, така че да можете да упражнявате и ръцете си.

Интересувате ли се от други аксесоари за трениране на баланс ?

inSPORTline предлага и друго оборудване за трениране на баланс. Ако искате да опитате нещо различно от тренажор за баланс, можете да избирате от следните категории:

Въртящи се дискове 
Въртящите дискове са ефективно оборудване за упражнения за отслабване, особено в областта на бедрата и коремни мускули. Обучението с Twister е много лесно - всичко, което трябва да направите е да стоите на него и да завъртите тялото си от едната към другата страна. Това оборудване е особено подходящо за тези, които страдат от болки в гърба, тъй като упражнението не поставя много напрежение на гръбначния ви стълб. Определено трябва да изпробвате въртящ диск, особено ако работите в офис. 
Баланс възглавници
Балансиращите възглавници са идеален аксесоар за хора, които работят в офис. Тези аксесоари облекчават болките в гърба, поддържат правилната поза и помагат при рехабилитация. Ако възглавницата ви има и масажни канали, тя ще е идеалния аксесоар за масаж. Ако имате проблеми с гърба, баланса, стреса или напрежението в мускулите, не забравяйте да си осигурите баланс възглавница.
Йога тренажори за баланс
Принадлежностите за йога баланс се използват главно за упражнения по Пилатес, йога или основно обучение, но ако сте достатъчно креативни, ще намерите начин да упражните цялото си тяло. Тези аксесоари включват йога ролери и блокове, както и йога топки. Те могат да се използват за освобождаване на мускулно напрежение. Целта на йога упражненията е да облекчи болката в гърба или ставите и да облекчи стреса. Той също така ви помага да укрепите фигурата си.
Флекс бар
Флекс бар или гъвкав лост, е нетрадиционна част от аксесоарите за баланс, която ще ви помогне да тренирате мускулите на гърба и корема. Такива упражнения помагат за предотвратяване на болки в гърба. Нещо повече, гъвкавостта на този лост ще ви позволи да тренирате силата и издръжливостта си. По време на тренировка, лостът вибрира и вибрациите се прехвърлят към мускулите, което осигурява по-ефективна тренировка. Гъвкавите лостове са подходящи за потребители независимо от възрастта.

Ако търсите тренировка, която е малко по-динамична, може да се насладите на тренировки с пого стик, Slacklines или системи с окачване. Упражненията с някое от тях ще подобрят баланса и координацията.

Изберете вашия аксесоар за баланс

Следи нашите специални оферти и продукти в Акция