Начало > Нуждаете се от съвет? > Как да изберете успоредка

Как да изберете успоредка

Успоредките са известни на всички като основен аксесоар за тренировка. По-малко известно е, че те могат да бъдат от голяма помощ по време на Вашата тренировка в домашни условия. Може би си мислите, че нямате място за такова голямо оборудване. Предимството на успоредките е, че съществуват много видове - самостоятелни или монтирани на стената паралелни лостове, свързани заедно или отделни успоредни лостове - всички с различни размери. Това означава, че тяхната употреба също е различна, в зависимост от това какво предпочитате.

Паралелните лостове са за всички - не е необходимо да сте олимпийски състезател от най-високо ниво, за да ги използвате. Използването на паралелни лостове изисква сила и решимост, но ако сте постоянни, крайният резултат със сигурност ще е еквивалентен на усилието. Независимо от вида, който ще изберете, вие ефективно ще упражнявате горната част на тялото, особено ръцете, раменете, гърба и мускулите, които поддържат гръбнака. Ще подобрите координацията си, тъй като тренировката с паралелни лостове изисква бързо смяна на ръцете и позициите. Ако продължите, ще подобрите физическата си сила.

Какво е паралелен лост или успоредка

Това са два лоста паралелни един на друг на определено разстояние, обикновено на нивото на бедрата на потребителя (поне когато стоят на земята). Могат да се монтират и на стена. Те винаги се използват предимно за упражняване на ръцете и горната част на тялото.

Върху какво да се фокусирате, когато избирате паралелни лостове

Ако решите да закупите успоредни лостове, не забравяйте да помислите за какво искате да ги използвате. Има много видове и е важно да изберете тези, които най-добре отговарят на Вашите нужди. Фокусирайте се основно върху следното:

Товароносимост

При избора на нови паралелни лостове, най-важният аспект е тяхната товароносимост. Това трябва да бъде основният параметър, който вземате предвид. Товароносимостта също ще зависи от вида на успоредните лостове, които избирате. Както е посочено по-горе, не всички паралелни лостове са свързани заедно. Те са по- универсални, но тяхната товароносимост е по-ниска. От друга страна, стандартните свързани паралелни лостове имат много по-голяма товароносимост, което може да не е необходимо. Само вие може да решите. Изберете продукт, който ще ви накара да се чувствате комфортно и в безопасност.

Видове

Разбира се, ще трябва да решите и за вида на паралелните лостове:

  • Съединените паралелни лостове са най-сходни с тези, използвани от олимпийските гимнастички. Това е най-стабилният тип паралелни лостове, подходящи за пълноценна гимнастика. Въпреки това, обхватът на тези упражнения е малко ограничен в същото време.
  • Разделени свободностоящи паралелни лостове могат да се считат за многофункционално тренировъчно оборудване с различни възможности за тренировка. Не се препоръчва да се опитвате да тренирате класически люлки на разделените паралелни лостове, защото те могат да се раздалечат поради тежестта на потребителя.
  • Многофункционалните успоредни лостове се предлагат и в по-малки размери, които служат като универсално тренировъчно оборудване за упражняване на горната половина на тялото. Тези упражнения включват лицеви опори, стойки за ръце, повдигащи крака и др. Този вид паралелни лостове е лесен за съхранение и може да се използва и за упражнения на открито.
  • Монтираните на стена паралелни лостове са подобни на лостовете за стена. Монтирането на паралелните лостове към стената осигурява голяма стабилност, като същевременно спестява място. Разбира се, поставянето на паралелните лостове в близост до стена ще ограничи възможностите за тренировка. Дори и тогава, това е прост и ефективен начин за упражняване на горната половина на тялото. Ако не разполагате с достатъчно място у дома, със сигурност ще искате да обмислите да придобиете този вид паралелни лостове за себе си.

Паралелните лостове могат също да бъдат част от многофункционално оборудване, като например тренировъчни станции или мултифункционални уреди. Ако искате да тренирате, трябва да обмислите дали не е по-добре да закупите многофункционално оборудване, което ще позволи няколко възможности за тренировка.

Основа

Основата на паралелните лостове осигурява стабилност. Най-общо казано, колкото по-широка е основата, толкова по-стабилни са паралелните лостове. Това е особено важно, ако се отнася до отделни паралелни лостове, които не са толкова стабилни поради своя дизайн. Основата трябва да има гумени подложки, за да се предотврати приплъзването. Винаги е препоръчително да поставите предпазни настилки под Вашите паралелни лостове.

Височина и разстояние

Също така е добре да се погледне дали позицията на лостовете може да се регулира по какъвто и да е начин, независимо от височината или разстоянието. По този начин можете да зададете трудността на упражненията. Регулируемата височина и широчина на лостовете, осигурява комфорт по време на тренировка.

Ръкохватки

Някои съвременни успоредни лостове имат ръкохватки от пяна за по-добър комфорт по време на тренировка, или дори подложки на гърба и предмишницата. Обикновените успоредни лостове нямат такива характеристики.

Сега със сигурност знаете каква успоредка да изберете