Начало > Нуждаете се от съвет? > Как да изберете детски велосипед

Как да изберете детски велосипед

Велосипедът е важна инвестиция за бъдещия здравословен начин на живот на детето и неговото развитие като активен любител на спорта. Ето защо преди покупката трябва внимателно да обмислите възможностите си.
Избягвайте най-често срещаната грешка при избора на детски велосипед.

Някои родители или баби и дядовци са склонни да купуват на детето си по-голям велосипед, така че да „може да го кара по-дълго“. Това е голяма грешка. Детето Ви няма да се впечатли от огромен, тежък и понякога дори не функционален велосипед (вие се опитвате да спестите пари).

Ключови параметри, които трябва да се имат предвид при избора на детски велосипед:

      1. Размер
      2. Качество на рамката
      3. Елементи


Когато избирате детски велосипед, помислете предимно за височината и опита на детето си. Освен размера на рамката, вземете под внимание и неговото тегло и материал. С малко дете, помислете за използване на тренировъчни колела. Много деца с повече тренировки се научават да карат без помощни колела, доста рано.

Помислете за използваните компоненти, регулирането на спирачките и попитайте детето за предпочитанията си за дизайн (има много цветове и дизайн, от които момичетата и момчетата могат да избират). Накрая, оценете съотношението цена / качество на бъдещия велосипед.

Размер на детското колело

Когато избирате велосипед за деца, винаги започвайте с размер. Лесното управление зависи от правилния размер на велосипеда. Велосипедът трябва винаги да отговаря на ръста на детето - не може да е твърде голям или твърде малък. Размерът (височината) на рамката представлява разстоянието между централната ос и края на тръбата на седлото на рамката. Обикновено се дава в инчове (1 инч = 2.54 см).

Това изглежда ли сложно? Опитайте по този начин: когато детето ви е в позиция над горната част на рамката, разстоянието между слабините и рамката трябва да бъде 5 cm. След като детето седне, е важно да се уверите, че височината на кормилото е оптимална. Настройте седлото така, че детето да достигне до земята с краката си.

Определете правилния размер на велосипеда според височината и приблизителната възраст на детето:

 

Диаметър на колелата в инчове

Ръст на детето в см

Възраст на детето, години

12"

90–110 cm

2–4

14"

95–115 cm

3–5

16"

100–125 cm

4–7

20"

105–135 cm

6–9

24"

115–155 cm

8–12

26"

155 cm +

10 +

Елементи  на детските велосипеди:

  • 12", 14", 16" - най-малките детски велосипеди, непосредствено след балансните велосипеди. Техните компоненти включват тренировъчни колела (които могат да бъдат прикрепени или отделени по желание). Те нямат механизъм за превключване на предавките, а децата спират, като се въртят назад педалите (педал-задна спирачка). Седалката и кормилото могат да бъдат регулирани. Когато избирате един от тези велосипеди, уверете се, че ръкохватките са стабилни и че има капак на веригата.
  • 20" - детски велосипеди с механизъм за превключване на скоростите с до 6 скорости. Подобно на велосипеди за възрастни, те имат 2 спирачни лоста и главина. Вилката с окачване осигурява комфортно каране по неравен терен.
  • 24", 26" - велосипеди за юноши, практически идентични с велосипедите за възрастни. Те имат превключване на предавките, преден дерайльор, 2 ръчни спирачки и вилка за окачване. С този мотор детето ви може да се справи с по-дълго колоездене.

Качество на рамката на детските велосипеди

Рамките за велосипеди са изработени от алуминий, магнезий, скандий, въглерод, стомана и понякога титан.

Алуминият е лек, но твърд.
Въглеродът е издръжлив и изключително лек.
Стомана (Hi-Ten) е твърда, гъвкава и достъпна. За да се намали теглото, се използват стоманени сплави, като Cr-Mo или Columbus.

Елементи на детските велосипеди

Най-добре е компонентите (отделните части) на велосипеда да са част от един комплект, произвеждани от същия производител на същото ниво. По-висококачествените, но по-скъпите материали осигуряват по-добра надеждност, регулируемост и по-дълъг експлоатационен живот на велосипеда. Детските велосипеди са проектирани да бъдат леки, което се оценява от децата и родителите при по-дълги разходки и уроци по колоездене.

Вело каска

Ако успешно сте избрали велосипед за детето си, не забравяйте да купите и каска. Според чешкото законодателство, деца под 18 години са длъжни да носят каска - не само по време на колоездене, но и по време на каране на ролери или каране на ски. В тази връзка следвайте законите и разпоредбите на Вашата страна. Статистиката показва, че каска ще предотврати сериозно нараняване. Не подценявайте важността на каската дори в близост до собствения си дом, защото там се случват повечето наранявания.

За да предпазите ръцете, купете и специални ръкавици. Други аксесоари са звънец, бутилка за вода или кошница (които често са част от самия велосипед). Общото и определено полезно оборудване за младите велосипедисти са светлоотразителните жилетки и различни цветове вело светлини. Вело светлините са прикрепени към центъра на задното колело.

Сега сте направили всичко, за да подобрите безопасността и познанията за велосипеди на вашето дете. С чиста съвест и контролирайки детето, можете да го пуснете да опознае света на колоезденето.

И какъв велосипед ще изберете за Вашето дете ?