Начало > Нуждаете се от съвет? > Как да изберете лежанка

Как да изберете лежанка

Лежанките са фитнес уреди и са разнообразни по вид. Ако сте начинаещ или малко напреднал, прочетете тази статия - Как да изберете правилно лежанката, за да отговаря на вашите нужди.

1. Увод - защо да инвестирате средства в закупуването на лежанка?

Тренирането е много важна физическа дейност, която увлича много хора по света. Някой иска да отслабне, да стегне мускул за лятото, друг тренира за здраве, а има и професионални спортисти. Не всеки може да си позволи да отиде във фитнес залата, затова има възможност да си организирате домашен фитнес.

Домашният фитнес може да даде на всички това, което искат. А най-често срещаните уреди в домашния фитнес са лежанките, които се различават по предназначение, дизайн, променливост и разбира се цена, която гарантира качество, прецизност на изработка.

Цената не е единственото нещо, което трябва да разгледаме при избора на лежанка. Тъй като лежанката не е едномесечна инвестиция, ние подготвихме тази статия за Вас.

2. Видове лежанки - кога какъв вид да избирате

Различават се няколко основни типа лежанки. Повечето източници включват 3 вида: бенч-преса, лежанка за трениране на корем и лежанка за трениране на мускулите на гърба. В нашия електронен магазин разпоалгаме с повече категории. Те са разделени главно в зависимост от това коя част или как искаме да тренираме. Това са:

 • bench лежанка
 • регулируема лежанка
 • наклонена лежанка
 • права лежанка
 • Пейката на Скот
 • пейка за свръхекстензии (hyperextense)
 • многофункционална лежанка

Bench press lavice inSPORTline OlympicBench-лежанки

Лежанките са основно оборудване на всяка фитнес зала. Те се използват предимно за най-широко използваната и най-популярна тренировка на гърдите. С течение на годините, лежанката е станала буквално икона. Всеки иска да знае колко максимално е вдигнал от лежанка, колко в серията и т.н. В случай на лежанки с регулируема пейка (виж снимката), може да се изпълняват упражнения не само за гръдните мускули.

Bench-лежанките са перфектни за тези, които искат да развият мощни гърди.

Регулируема лежанка

Univerzální lavice inSPORTline Profi Sit up bench

 

Основното предимство на регулируемите лежанки е тяхната гъвкавост. Модерните регулируеми лежанки имат облегалка с наклон нагоре,  с наклон надолу, вертикална (90 °) и хоризонтална (0 °). Разбира се, не е необходимо да лежите на пейката, можете да правите упражнения на седалката или в опората на коляното.

Регулируемите лежанки са идеални за онези, които обичат вариациите и променливостта на упражненията.Лежанки с наклон
Šikmá posilovací lavice inSPORTline

Този тип лежанка има една единствена цел - да стегне коремната мускулатура. На лежанките с наклон се тренира със собствено тегло или с тежести. В зависимост от упражнението се постига стегнат и плосък корем.

 

Лежанката с наклон е уред, който може да се открие във всяка фитнес зала. Ако искате "коремни плочки" не само в бански костюми за лятото, лежанката с наклон е Вашия уред.

Прави лежанки

Rovná lavice inSPORTline LKU11010

Въпреки своят елементарен дизайн, правите лежанки предлагат много упражнения за трицепсите, бицепсите, за стягане на бедра прасци.

За тези, които обичат семплия дизайн и нямат достатъчно място за лежанки с големи габарити, правите лежанки са перфектно решение.
 

Лежанка със Скот пейка

Posilovač bicepsu inSPORTline LKC301

Лежанка със Скот пейка служи за стягане на бицепс. Има два вида пейки на Scott. Едните са само опора, която може да бъде подсилена с тежест за една или две ръце (обикновено извита), която се поставя на стойка под подлакътника (виж фигурата). Вторият вариант е пейка с вградени тежести от тухли, които се повдигат с помощта на свързан прът. Този вариант е вид силов уред, а не просто пейка.

Лежанка със Скот пейка е перфектен уред за стягане на бицепс и трицепс.

 

Хиперекстензия

Lavička Hyperextense Body-Solid GRCH322

Хиперекстензиите са предназначени основно за укрепване на гърба (широк мускул на гърба). Краката са фиксирани в това упражнение с меко подплатени адаптери. Потребителите могат да тренират със собственото си тегло. Напредналите могат да ползват допълнителни тежести.

Тренирането и укрепване на мускулите на гърба е много важно. Отпуснати мускули на гърба могат да причинят неприятни болки в по-дълги периоди на стрес или по-високо телесно тегло.


 

 

Мултифункционална лежанка
Multifunkční lavička inSPORTline Bastet

Многофункционалните пейки са комбинация от три или повече различни машини на различни пакети. Пример за това може да бъде пейка в изображението, която включва регулируема лежанка, Скот пейка, бенч преса и лег преса.

Многофункционалните пейки са най-добрият вариант за тези, които искат да спестят не само пари, но и пространство. 

3. На какво трябва да се обърне внимание при избора

Аксесоари
Различни аксесоари също могат да бъдат закупени в комплект с лежанката, като например адаптер за прикрепяне на крака, скрипец, лег преса, Скот пейка или цели стойки (мъртва тяга, клекове, стойка или обикновена стойка за гири).

Дизайн и монтиране - Мога ли да се справя сам?

Лежанката е структурно различна по отношение на оборудването. Правата или наклонена лежанка се сглобява много по-лесно, отколкото многофункционалната лежанка.

За всеки продукт ние предлагаме подробни инструкции за монтиране.

Натоварване и стабилност - Нашите цели срещу Технически параметри

Други пейки, друго качество, друга товароносимост. При избора на конкретна пейка трябва да сме наясно с три основни неща: цена, каква тежест искам да вдигна и колко искам да тежа след една година тренировка. Необходимо е също да се прави разлика между товароносимостта на самите лежанки и товароносимостта на облегалките, фиксиращите части и др. Цялата информация за продукта е достъпна или директно на уебсайта на inSPORTline, или на съответния телефонен номер на електронния магазин, където специалисти могат да ви помогнат.

Що се отнася до стабилността, лежанката трябва да бъде поставена на равна повърхност.

Гаранционен срок - Индикатор за качество

Ако сравните 2 години гаранционна лежанка с 5-годишна гаранция, ще сте по-уверени в петгодишната гаранция. Срокът на гаранцията е вид увереност и спокойствие от страна на продавача, тъй като акцентира на качеството на продукта.

Има специални гаранции за конструкцията на лежанката и особено за други части, като например подложката. За избрани inSPORTline и Body Solid продукти, които произвеждаме съгласно най-строгите стандарти на ЕС и най-високо качество, ние автоматично предоставяме 5-годишна гаранция за всякакви повреди на конструкцията.

Удобство и сигурност - какво не можем да забравим?

Лежанките се различават както по отношение на качеството на използвания материал, така и по отношение на изработката (по-специално якостта на заваръчните шевове, дебелината на подложката, вида и качеството на пластмасовите части и дължината на болтовете).

4. Един пример за всички

 • Аз съм начинаещ или леко напреднал, който няма време да отиде във фитнес клуба. Искам лежанка, която ми предлага възможност да тренирам цялото тяло, не заема много  място и няма да струва повече от 760 лв. Аз тежа 80 кг, височината ми е 1,85 м и знам, че няма да тежа 100 кг в близко бъдеще.

 • Искам да тренирам на bench-лежанка, защото е популярен фитнес уред.

 • Искам да тренирам краката си, защото тренировка на краката не бива да се пропуска, но класическите клякания не ми допадат. Предпочитам много варианти упражнения за крака, събрани в едно.

 • Когато имам регулируема лежанка, мога да тренирам корем, бедра, крака, бицепси и други.

 • Когато обобщавам и разглеждам оферти в мрежата, откривам, че моите проучвания отговарят на два вида лежанки:inSPORTline олимпийски лежанки и inSPORTline регулируеми лежанки.

Спирате се на inSPORTline регулируеми лежанки, поради компактните размери и възможностите за тренировка.

Допълвате Вашия домашен фитнес клуб с Комплект дъмбели и лост с цимент inSPORTline BS08 и се вмествате в бюджета, който сте си определили. Освен това може да ползвте Нашите условия за безплатна доставка.

5. ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА

Ако имате здравословен проблем, консултирайте се с Вашия лекар преди да купите Вашата лежанка.