Към основното съдържание

Продукти в сравнение

Как да изберем тротинетка

Искате ли да си купите тротинетка (скутер) и не сте сигурни какъв тип да изберете? Или планирате да купите скутер за децата си и не знаете кой би бил най-добрият за тях? Прочетете нашия съветник, за да ви помогне да изберете.Тротинетките наскоро станаха явление. Детското забавление се превърна в дейност, която много хора харесват независимо от възрастта. Карането на тротинетка е забавен начин да прекарате свободното си време. Затова изборът на тротинетка не бива да се подценява.

Критерии преди закупуване на скутер

Преди да решите да купите тротинетка, независимо дали сте възрастни или деца, трябва да си изясните някои от критериите. Преди да купувате, следвайте параметрите:

  • тип тротинетка

  • товароносимост на тротинетката

  • вида и размерите на колелата

  • тип спирачка

  • височината на кормилото

  • материал на рамката

Какъв тип тротинетки да изберем?
Преди да изберете, е много важно да изясните какво ще използвате за скутер. Скутерите могат да бъдат разделени на няколко категории, като например алуминиеви и сгъваеми тротинетки, тротинетки за възрастни, детски тротинетки, тротинетки за свободен стил, детски триколкитротинетки за спускане или dirt-скутери. Ние можем да разпространяваме скутери според употребата на:

Според употребата си делят на:

  • скутери за спорт (изработени от по-трайни материали, аеродинамични по форма, обикновено с две спирачки)

  • скутери за туризъм (големи колела за по-комфортно каране, по-здрава конструкция)

  • скутери за забавление (почти всички видове скутери)

  • градски скутери (тесни ръкохватки, малки и средни колела, обикновено една задна спирачка)

Каква трябва да е товароносимостта?
Товароносимостта на тротинетката е изчислена спрямо теглото в екстремни ситуации (спускане, скачане, падане). За градски условия са достатъчни скутери с по-ниска граница на теглото. За каране по груби терени, са необходими тротинетки с по-висока товароносимост.

Какви трябва да са колелата?
Като цяло, колкото по-големи са колелата, толкова по-бързи са те. В същото време обаче скутерът е по-трудно да се управлява. Ето защо детските тротинетки имат по-малки колела, тъй като по-малките колела са подходящи за начинаещи. Тротинетките за спускане имат големи колела, защото скоростта е важен аспект при тези модели. Тротинетките за freestyle (свободен стил) имат малки колела, така че потребителят да може да упражнява по-добър контрол.

Най-важният признак на колелата е тяхната твърдост, защото определя комфорта и скоростта на движение. По- твърдите колела (PVC, PU каучук) са по-бързи, но ви накарат да усещате всяка вдлъбнатина по пътя. Поради това те са подходящи за равномерни пътища, тротоари и други равни повърхности. Те не се препоръчват за каране по неравномерен терен. За тази цел по-подходящи са по-меките надуваеми колела. Те са с добро сцепление с повърхността и поемат удари. За да се развият по-високи скорости, ще са нужни повече усилия, отколкото с твърди колела PU.

Какъв тип спирачки да избирате?

Има три типа основни спирачни спирачки на пазара - крачни спирачки, спирачки с калибриране и дискови спирачки. Типовете спирачки се различават по дизайн, функция и цена. Ако планирате да карате по-голямата част от градските райони, всичко, от което се нуждаете, е задна крачна спирачка. Ако сте малко по-тежки, спирачките с калибър ще служат по-добре. Крачните спирачки и спирачки с калибриране са по-достъпни и лесни за почистване. Дискови спирачки са подходящи за ентусиасти, които участват в състезания и други подобни дейности. Дисковите спирачки са по-скъпи и се нуждаят от по-голяма поддръжка (подмяна на спирачните накладки и т.н.).Как да изберете правилната височина на кормилото (ръкохватките)?
Друг важен атрибут, който не бива да се пренебрегва, е височината на кормилото (ръкохватките). Всеки възрастен настройва кормилото според нуждите си. Обикновено височината е някъде между 90 - 130 см. Ръкохватките на детските тротинетки обикновено са над 50 см. Ако кормилото е твърде ниско, потребителят се навежда към тях твърде много, което със сигурност не е комфортно за гърба. От друга страна, ако кормилото е твърде високо, те не позволяват на потребителя да управлява правилно скутера, което може да е опасно при бърза скорост.

Като цяло, ако не сте сигурни какво е идеалната височина за вас, по-добре е да регулирате ръкохватката малко по-високо, поради движението на краката.

Височина на потребителя

100-110 см

110-120 см

120-130 см

130-140 см

140-150 см

150-160 см

160-170 см

170-180 см

180-190 см

190-200 см

Височина на кормилото

50 см

55 см

60 см

65 см

70 см

75 см

80 см

85см 

90 см

95 см


Материал на рамката
Тротинетките обикновено са със стоманена рамка, алуминиева вилка и кормило. Тази комбинация от материали е достатъчна за редовна употреба. Спортните скутери са направени от лек алуминий, понякога дори въглерод. Всички материали имат своите предимства:

Алуминий

Въглерод

Стомана

лек

стабилен

устойчива

устойчив

лек

гъвкава

 

 

висококачествена изработка

 

Следи нашите специални оферти и продукти в Акция