Към основното съдържание

Продукти в сравнение

Какъв гребен тренажор да изберете, с каква спирачна система

Ако търсите ефективен фитнес тренажор за домашна употреба, гребния тренажор е идеалният избор за вас. Този фитнес уред е симулатор на гребане, където само едно движение ви позволява да упражнявате мускулите както в горната, така и в долната част на тялото си. Чрез редовно упражняване с гребен тренажор, вие ще стегнете мускулите си и ще подобрите стойката си. Нещо повече, уредът е перфектен и за кардио тренировка. Тренирнето с гребен тренажор ще облекчи болките в гърба. Ако не знаете как да изберете гребен тренажор, нека ви помогнем чрез това ръководство.
What Braking System to Choose for Your Rowing Machine?
 

Гребни тренажори с фрикционна спирачна система

Гребни тренажори с фрикционна (фрикция - триене) спирачна система са основните модели. Триенето се постига чрез гумени кабели с различни нива на съпротивление. Тяхното голямо предимство е изключително безшумно действие и стабилна, равномерна съпротива. За съжаление, огромният недостатък на тези модели е в настройката на натоварването и отсъствието на каквито и да било функции.

Гребни тренажори с фрикционна спирачна система са на достъпни цени. Те работят достатъчно надеждно и са най-подходящи за начинаещи или за тези, които няма да ги ползват за редовна тренировка.

Предимства: безшумно действие, стабилно натоварване, достъпна цена.
Недостатъци: ниско ниво на устойчивост, малко функции, малък брой нива на натоварване.
 

Хидравлични гребни тренажори

Хидравличните гребни тренажори обикновено са с компактни размери и не заемат място в дома. Устойчивостта се осигурява от хидравлични бутала, които са лесни за поддръжка. Въпреки това, тези видове машини за гребане обикновено нямат много функции и имат по-къса релса и по-малко нива на натоварване.
Гребните тренажори с хидравлична спирачна система са подходящи предимно за жени, поради компастните си размери и по- къса релс.
Предимства: компактни размери, безшумно действие, достъпна цена.
Недостатъци: по-къса релса, ниско ниво на устойчивост, малко функции, малък брой нива на натоварване.
 

Гребни тренажори с магнитна/електромагнитна спирачна система

Това е най-често срещаният тип гребни тренажори на пазара. Спирачната система се състои от магнити, разположени в близост до маховика. Промяната на разстоянието между магнитите и маховика създава магнитна сила, която определя натоварването по време на тренировка. Голямо предимство на този тип гребен тренажор е лесна настройка на натоварването, независимо дали е ръчно или  електронно. Електронно контролираните машини за гребане обикновено имат повече нива на съпротивление и значително повече функции. Други предимства включват стабилна конструкция с по-дълга релса, която е по-подходяща за симулация на гребане.

Гребни тренажори с магнитна/електромагнитна спирачна система са мултифункционлни фитнес уред, подходящи за начинаещи и напреднали. 
Предимства: стабилна конструкция, дълга релса, повече функци, по-голям брой нива на натоварване, електронно регулиране на натоварването.
Недостатъци: голямо тегло и размери.

Гребни тренажори с въздушно-магнитна спирачна система

Устойчивостта се осигурява от маховик, подобен на вентилатор. Колкото по-бързо  "гребете", толкова по-високо е налягането на въздуха върху перките на маховика, създавайки натоварване (съпротивление). Магнитите близо до маховика, Ви позволяват да настроите натоварването (съпротивлението) според вашите нужди. Промяната на разстоянието между вентилатора и магнитите създава магнитна сила, която ви позволява да регулирате нивата на натоварване. Предимството на комбиниране на маховик подобие на вентилатор и магнитна спирачна система е това, че се базира на реалистично движение. Ще се почувствате, сякаш седите в истинска лодка. Перките създават приятен бриз. Другите функции включват стабилна рамка, дълга релса, редица функции или възможност за превключване между ръчно и електронно управление.
Гребните тренажори с въздушно-магнитна спирачна система са подходящи за професионални фитнес клубове и зали. Те са подходящи за ползване от начинаещи и напреднали. Тои вид гребни тренажори са подходящи за ползване и в домашни условия.

Предимства: естествени реалистични движения, стабилна конструкция, дълга релса, голям брой нива на натоварване, функции.
Недостатъци: голямо тегло, размери и работят доста шумно.

Спирачна система с воден резервоар

Както подсказва името, натоварването се осигурява от лопатки и резервоар пълен с вода. Нивото на съпротивление се определя от количеството вода в резервоара. Основните му предимства включват естествено и реалистично движение, което симулира гребане във вода. Движещите се части са последвани от приятен звук. Тези модели също имат стабилна рамка с дълга релса, удобна седалка и контролен панел, показващ важни данни. Ето защо този тип гребни тренажори се използва предимно от вече опитни гребци, които искат да се обучават на дълги разстояния с подходящо натоварване.

Гребните тренажори с водна спирачна система  са подходящи главно за професионалисти, но могат да се ползват и от опитни спортисти.

Предимства: естествени реалистични движения, стабилна конструкция, дълга релса, приятен звук.
Недостатъци: големи размери, трябва да се следи нивото на нантоварване.

Допълнителна информация:
Следи нашите специални оферти и продукти в Акция