Начало > Нуждаете се от съвет? > Как да изберете гребен тренажор

Как да изберете гребен тренажор

Ако търсите ефективен фитнес тренажор за домашна употреба, гребния тренажор е идеалният избор за вас. Този вид фитнес уред е симулатор на гребане, където само с едно движение тренирате мускулите както в горната, така и в долната част на тялото си, главно мускулите на ханша. Чрез редовно упражняване с гребен тренажор, вие ще стегнете мускулите си и ще подобрите стойката си. Гребния тренажор е ефективен кардио уред. Тренирането с гребен тренажор облекчава болките в гърба. 

How to Choose a Rowing Machine?

Върху какво да се фокусирате?

На пазара можете да срещнете различни видове гребни тренажори с различни особености. Основните разлики са главно в спирачните системи, дължината на релсите, регулирането на натоварването, функциите и други характеристики. В това ръководство ще разберете върху какво да се съсредоточите, какви са основните разлики между отделните гребни тренажори, какъв е ефектът от тренирането с гребен тренажор и кой е най-подходящия за вас.

Спирачна система

Макар че повечето гребни тренажори са сходни по отношение на конструкцията, характеристиките им могат да варират значително в зависимост от тяхната спирачна система. Спирачната система осигурява натоварване по време на тренировка, което може да се регулира на няколко нива. Всеки тип спирачна система има своите предимства и е важно да изберете един гребен тренажор, който да отговаря на вашите нужди. Повечето от гребните тренажори inSPORTline имат хидравлична или магнитна спирачна система. Въпреки това, ние предлагаме гребни тренажори с водна или въздушна спирачна система. Тъй като това е една от най-важните характеристики на този фитнес уред, ние подготвихме цял наръчник, който описва как правилно да избирате спирачната система на вашия нов гребен тренажор. Ще се запознаете с предимствата и недостатъците на всички спирачни системи, техните основни функции, обичайните цени и ще ви помогнем да разберете коя система е най-добрата за вас.

Регулиране на натоварването

Натоварвнето може да се регулира ръчно (чрез бутон) или електронно (през дисплей). Някои модели с електронен контрол ви позволяват да настроите автоматичното регулиране на натоварването според предварително програмиран профил, целевата зона на сърдечен ритъм или ефективност. Гребните тренажори с хидравлична или фрикционна спирачна система могат да се управляват само ръчно.

Релса

Типът и качеството на релсата са много важни. Качеството на релсата гарантира дълъг живот на машината и по-безшумно действие. Релсите с пластмасови колела, срещащи се в по-евтините модели, обикновено се износват бързо (в зависимост от качеството на колелата). Ето защо е по-добре да изберете релса с лагери. Тези уреди са с гарантирано високо качество.

Ако сте с по-висок ръст над средния (над 180 см), дължината на релсата е един от ключовите параметри за вас. Уверете се, че избирате гребен тренажор с колкото е възможно по-дълго релса. (в този случай хидравличните гребни тренажори с по-малки размери не са подходящи). Имайте предвид, че колкото по-дълга е релсата, толкова по-голямо натоварване ще постигнете.

Размери и място за поставяне

Просто бъдете сигурни, измерете пространството, в което възнамерявате да поставите гребния тренажор. Размерът на различните гребни тренажори се различава значително, така че непременно трябва да проверите размерите на продукта, който ви интересува. Също така вземете предвид теглото на машината, особено ако възнамерявате да я движите често. (Или проверете дали машината е оборудвана с транспортни колела.) Ние предлагаме гребни тренажори в диапазона от 14-44 кг. Някои гребни тренажори са сгъваеми и заемат най-малко място за съхранение. Техният недостатък е по-малко устойчивата конструкция. По-тежките машини обикновено осигуряват повече функции, но леките гребни тренажори, които са сгъваеми или с компактни размери, също ще ви служат перфектно.
Ако имате дървени подове у дома, най-добре е да закупите предпазна подложка. Предпазната подложка се препоръчва, ако изберете по-тежък гребен тренажор. По този начин няма да надраскате пода.

Дисплей, показания

Повечето гребни тренажори са с дисплей (контролен панел), който показва времето, скоростта, разстоянието и броя на изгорелите калории. Показанията на ръчно управлявани гребни тренажори са малко на брой и елементарни. Електронно управляваните гребни тренажори са оборудвани с лесни за четене дисплеи с подсветка, които обикновено ви позволяват да избирате различни функции, включително програми за тренировка (базирани на сърдечен пулс). Някои гребни тренажори с електронно управление ви позволяват да се състезавате с компютъра.

Товароносимост

Преди да започнете да търсите гребен тренажор, трябва да разберете кой точно ще го използва. Ако просто искате да го ползвате сами, товароносимостта трябва да покрива само собственото ви тегло. Ако обаче знаете, че цялото семейство ще го използва, не забравяйте да инвестирате в по-стабилен уред с по-висока товароносимост. Най-често срещаната товароносимост е 100 кг, но на нашия електронен магазин можете да намерите и тренажори с товароносимост 130-180 килограма.

Какво още трябва да имате предвид?

Сгъваема конструкция

Някои модели могат лесно да бъдат сгънати и не заемат много място, когато не се ползват. Тези модели са най-подходящи за тези, които имат ограничено пространство у дома. Този вид гребни тренажори са с ниска товароносимост.

Транспортни колелца

Ако възнамерявате често да премествате гребния тренажор от място на място, не забравяйте да закупите тренажор с транспортни колела.

Измерване на сърдечен ритъм

Някои електронно контролирани гребни тренажори имат гръден колан с датчик за сърдечен ритъм, който безжично предава информацията към компютъра. Компютърът използва данните за други цели. Ако например зададете целеви сърдечен ритъм, устройството автоматично ще коригира натоварването, за да поддържа сърдечната честота в зададената целева зона. Този вид тренировка е отслабване или кардио тренировка.
Искате ли да тренирате гребане от уютния си дом или търсите начин за ефективно укрепване на мускулите както в горната, така и в долната част на тялото ви? Със сигурност вече знаете, че един гребен тренажор е идеалният избор. На пръв поглед може да изглежда, че използването на гребен тренажор е лесно, но ако използвате правилната техника, докато тренирате, със сигурност ще получите ефективна тренировка и натовварване. Купете един от нашите гребни тренажори. Ако искате да ползвате тренажор с множество функции и безшумно действие, можете дори да получите един от нашите комерсиални гребни тренажори.

Сравнение на гребни тренажори на inSPORTline.

Допълнителна информация

Какъв гребен тренажор да изберете, с каква спирачна система
Защо да тренирате с гребен тренажор