Към основното съдържание

Продукти в сравнение

Как да изберем кростренажор

How to Choose an Elliptical Trainer?

Кростренажор (или X-тренажор) е ефективен и популярен кардио фитнес уред, който позволява на краката ви да симулират движение елипса. Уредът не натоварва вашите стави и благодарение на ръкохватките, ви помага да упражнявате дори горната част на тялото си. Като един от нашите клиенти отбеляза: "Чувствам напрежение в мускулите, но не натоварвам ставите."

Редовното упражняване с кростренажор подобрява физическата ви активност и е с благоприятни ефекти върху сърцето, мускулите на краката, бедрата, гърба, раменете и ръцете. Тренажорът също ви помага да отслабнете и да се възстановите след травма, без да се налага да ходите до фитнес зала или център - можете да се упражнявате във Вашия уютен дом.

Основни параметри, които трябва да имате предвид при избора на кростренажор

Преди да си купите кростренажор, помислете кой ще го използва и колко често. Дали ще е любител, който тренира в свободното време или ще е професионален спортист? Дали кростренажора ще се ползва от  повече хора?
Обърнете внимание на теглото и височината на бъдещия потребител (обърнете внимание на препоръчителните граници на теглото). Купете само висококачествен кростренажор, ако знаете, че ще бъде използван интензивно.

Изберете вид кростренажор

Платете повече за по-високо качество и повече функции

Ако сте взискателен спортист, изберете един от най-скъпите кростренажори (да се възползвате от нашите специални оферти). Те имат електронен контрол на натоварването, по-тежък маховик, по-висока товароносимост и колан за гръдния кош, които ви помагат да се упражнявате по-ефективно.

Свържете вашия тренажор с таблет и се забавлявайте по време на тренировка

Серията inCondi включва кростренажори, способни да се свързват с вашия таблет или смартфон, което ви позволява виртуално да посетите интересни места по целия свят.

Може да изберете и висок клас кростренажори.

Какви параметри трябва да имате предвид при избора на кростренажор?

  • Спирачна система - спирачната система е предимно магнитна, осигуряваща плавно и безшумно движение. С по- добри характеристики е индукционната (електромагнитна) спирачна система.

  • Рамка - препоръчителен капацитет (тегло и височина на потребителя), дизайн и ергономични качества. Товароносимостта на тренажора трябва винаги да е малко по-висока от действителното тегло на потребителя.

  • Маховик - от 4 до 10 кг. Ефективността и интензивността на тренировката зависи от теглота на маховика. По-тежкият маховик осигурява плавно и равномерно движение и следователно по-ефективно обучение.

  • Компютри и сензори за пулс- всеки кростренажор има поне един прост компютър. Той измерва честотата на вашата тренировка, виртуалното разстояние и времето за упражнение. Професионалните кростренажори предлагат допълнителни функции, т.е. измерване на сърдечната честота, брой на изгорелите калории, настройка на профила на натоварване и др.

  • Ръкохватки- те трябва да бъдат ергономични и изработени от качествен материал, така че ръцете Ви да не се плъзгат при наличие на влага.

  • Свързващи съединения - качеството на материала и на връзките влияят пряко на експлоатационния живот на уреда. По-евтините модели използват фрикционни сегменти, докато тренажорите в средния ценови клас обикновено имат метални или месингови съединения. Комерсиалните кростренажори са с лагери SKF.

Какво друго да обърнем внимание при избора на кростренажор?

  • Безшумно действие, транспортни колела, регулируеми крачета за компенсиране на неравности по пода.
  • Други функции - професионалните тренажори могат да бъдат оборудвани с гръдни колани и да регулират честотата на сърдечния ритъм на потребителя. Те също така предлагат различни програми за обучение, измерване на процента на мазнините или функция за възстановяване на сърдечната честота, която осигурява ориентировъчна оценка на физическата ви активност. Някои тренажори имат сензори за сърдечен ритъм, вградени в ръкохватките и други предимства, които се грижат ка комфорта Ви по време на тренировка.
Следи нашите специални оферти и продукти в Акция