Начало > Нуждаете се от съвет? > Скейтборд, лонгборд, пениборд. Какви са разликите ?

Скейтборд, лонгборд, пениборд. Какви са разликите ?

„Няколко пъти съм имал тежки падания с лонгборда нo не мога без него, зависим съм, той е като дрога" ; "Не бих могъл да си представя по-приятно, бързо и удобно придвижване  в града, освен това с моят пениборд“. Това са част от изказванията на запалени "скейтъри", които са превърнали карането в начин на живот, а  борда, какъвто и да е той е част от техните сърца. Ние, честно казано срещаме много хора, които нямат представа, какви са разликите в разновидностите, според тяхното предназначение и начин на каране. Тенденциите непрекъснато се променят и разширяват, затова е необходимо едно по- подробно описание на целите и функционалността на всеки вид борд.

В момента скейтбордовете са разделени в 4 основни категории, вариращи както по атрибути, така и по дизайн. Става дума за скейтбордове, лонгбордове, пенибордове и по-малко известните уейвбордове. Помислете къде и как възнамерявате да използвате борда, преди да го купите.

Скейтборд

Едно от предимствата на скейтборда е лекотата и здравината му, което го прави особено подходящ за използване в  скейтпаркове и в зали, оборудвани с U-рампи и препятствия за преодоляване, всякакво оборудване позволяващо изпълнение на трикове. Скейтбордът също е подходящ за по-кратко градско каране или каране в паркове.Със сигурност той си остава класика и е най- универсалното  средство за скейтинг.

Предимства: малък размер, висока устойчивост, добра управляемост
Предназначен за каране в скейт паркове, U-рампи, кратко градско каране:


 

 Лонгборд

Лонгборд е най- актуалната и съвременна тенденция в скейтинга. Както се разбира от наименованието му, дъската тук е значително по- дълга, обикновено около метър с различно оформление на краищата, но най популярната форма е капковидната. Формата на дъската определя и за какъв път е предназначен лонгборда - за равни прави отсечки или път с неравен релеф, предполагащ спускания надолу. Лонгборда също така е оборудван с по- големи колела предназначени да развиват по - висока скорост.

От гледна точка на предназначението, лонгорда е подходящ за дълго и скоростно каране по асфалт, като метода на каране е, чрез движения имитиращи карането по вълни, целта е именно да се постигне това усещане но на асфалт.

Предимства: по-големи колела, по-висока скорост, комфортно каране и лесно управление.
Предназначен за каране на асфалт, край плажа, в парка и на по - хълмисти терени.

 

 

 

 

Пениборд

Пениборд е известен, като по - малкият брат на лонгборда. В началото интересът, към този вид борд не беше сериозен, тъй като представата за него бе, като за по - малък прототип на скейтборда.В момента обаче не е така, тъй като популярността и практическото му приложение в градската среда значително нарастнаха. Колелцата му са големи и с твърдост, като тези на лонгборда, а именно 60 до 80 мм, което предполага висока скорост и добро сцепление на асфалта.
 Малкият размер и ниско тегло позволяват пениборда лесно да се пренася в раница, което е особено полезно в градския трафик. Освен това този борд е изключително универсален с това, че еднакво добре може да се кара на равен и скоростен терен, в парка, на по- къси отсечки или на U -  рампи и зони с препятствие и за изпълнение на трикове.

Предимства: малък размер, ниско тегло, по-голяма стабилност.
Подходящ за каране в парка, на рампи и препятствия, на асфалтови пътища в града.

 

 

 

 

Уейвборд

Уейвборд е изключително атрактивен борд, характеризизращ се с по - голямата си ексцентричност  в начина на управление и по - екстремното каране. Концепцията му е доста по- различна от стандартната конструкция на бордовете. Тук имаме свързани две плочи посредством метални тръби, това позволява пластичност и гъвкавост на двата края на борда.Друга особеност на уейвборда са двете колелца въртящи се на  360 °. Движението изисква гъвкавост и пластичност от страна на скейтъра.

Този тип скейтборд е предназначен повече за забавление в паркове и по прави пътища. При правилно овладяване на специфичните движения, необходими за управлението на борда се постига максимално удоволстантвие, а спускането по стръмни отсечки се смята за майсторство при този борд, гарантиращо наистина  екстремно преживяване.

Предимства: Тренировка за баланс, екстремно каране:
Предназначен за каране в парка.
 

Изберете категория