Начало > Нуждаете се от съвет? > Как да изберете скейтборд

Как да изберете скейтборд

Скейтбордингът е начин на живот и източник на забавление или адреналин за много хора - за деца, за тийнейджъри за възрастни; за момчета и момичета. Скейтбордовете все още са най-популярните дъски, въпреки че те са последвани от лонгбордове, които също са подходящи за каране в градски условия.

Скейтбордът е по-малък, добре маневрен борд, който е подходящ за каране в скейт паркове, U-рампи, скачане над препятствия или каране в паркове и градски райони. В това ръководство ще ви помогнем да направите правилния избор. Скейтбордът би могъл да бъде отличен подарък за Вашето дете, например!

Основни параметри, които трябва да имате предвид при избора на скейтборд

Ширина на борда - скейтбордове със стандартен 7.5 "- 8" борд са стабилни и подходящи както за начинаещи, така и за напреднали скейтъри. Можете да ги използвате за езда на улицата, да ги карате да карат паркове и да правят трикове с тях. Табла под 7,4 "са идеални за деца, а по-широките дъски (над 8") са идеални за езда в басейни или на U-рампи (1 инч = 2,54 см). Класическата дължина на скейтборда е около 32 инча (80 см). За децата, по-къси дъски са по-подходящи (около 28 ").
Вдлъбнат (U- вдлъбнатина на борда) - прави борда по-твърд и позволява по-сигурна позиция. Има три нива - Mellow, Medium и Stype. Стандартната вдлъбнатина е средна.
Материал - най-добрите скейтбордове са направени от канадски клен, по-евтините са направени от японски клен, бук или дъб. Бордовете са от 5 - 9 слоя.
Размер на колелото - два атрибута са важни: диаметър на колелото (50 - 60 мм) и твърдост на колелото (78a - 101a +). По-малките и по-меки колела са по-бавни, по-твърдите и по-големи колела са по-бързи.
Товароносимост, цена - за млади скейтъри, изберете една от трайните пластмасови или дървени дъски. Тяхната цена варира между 10 и 25 €, а теглото им е около 25 - 100 кг.

Колела за скейтборд

Размерът и твърдостта на колелото влияят фундаментално върху показателите за каране на скейтборд. Изберете според желания стил на каране.

Диаметър: ключов параметър, когато избирате колела за скейтборд

  • 50 - 53 мм - малки, бавни колела, стабилни при изпълнение на трикове, подходящи за улично каране или кънтри паркове

  • 54 - 59 мм - колела за начинаещи и по-напреднали скейтъри, подходящи за езда в басейни, скейт паркове или на U-рампи

  • Над 60 мм - по-бързи колела за лонгбордове, подходящи за неравен терен

Твърдост: друг важен аспект при вземането на колела за скейтборд

  • 78а - 87а - меки колела за по-груб терен, подходящи за лонгбордове

  • 88а - 95а - по-твърди и по-бързи колела за улично каране и неравномерни повърхности

  • 96а - 99а - най-често срещаните скейтборд колела - многофункционални, бързи, прилепнали към повърхността, за гладки повърхности, подходящи и за начинаещи

  • 101 a + - колела за професионални скейтъри, най-големите и най-бързи колела с ниско сцепление

Шасита за скейтборд

Размерът на шаситата за ккейтборд съответства на ширината на дъската. Шаситата са разделени на 3 категории, въз основа на тяхната височина:

Ниски - за допълнителна стабилност при извършване на трикове, колела от 50 - 53 мм
Средновисоки - подходящ за повечето ездачни стилове (това са най-често използваните камиони), колела от 53 до 56 мм
Високи - за круизинг и карвинг, колела над 56 мм

Практични гумени шайби често са поместени между шаситата.

Лагери за скейтборд

Скоростта и качеството на карането със скейтборд се определят от използваните лагери. Лагерите се обозначават с нечетни номера в скалата ABEC (ABEC-1, ABEC-3, ABEC-5, ABEC-7 и ABEC-9). Колкото е по-голямо числото, толкова по-точни са лагерите (по-ниска толерантност) и толкото по-бърз ще е скейтбордът ви. Купувайте лагери от известни марки.

Как да изберете правилния скейтборд за Вашето дете?

Изберете скейтборд със ширина на дъската под 7.4 ":

Средни 7.3 "- за деца с височина 134 - 157 см
Мини 7 "- за деца с височина 104 - 133 см
Микро 6.5 "- 6.75" - за деца под 5 години

Видове бордове и техните предимства

Скейтбордовете са текуща тенденция, но не всички дъски са еднакви. Изберете от 4 категории, разделени въз основ на предназначението им.

Скейтборд - най-популярният борд, по-малък, много издръжлив, лесен за управление, подходящ за скейт паркове, U-рампи, паркове, прескачане на препятствия и кратки градски екскурзии.
Лонгборд (Longboard)- огромен хит, по-дълга дъска с по-големи шасита и по-големи колела, способни да постигат по-високи скорости, удобно вози по пътища, писти и дори наклони нагоре (мини лонгбордовете са подходящи за паркове и градски райони).
Пени борд (Pennyboard) - популярен особено за деца, малък тип скейтборд с ниско тегло и цена, стабилен, направен предимно от пластмаса, без сцепление, идеален начин за каране. Пени бордът е с компактни размери и е леснопреносим.
Уейвборд (Waveboard)- борд за ентусиасти, 2 платформи, свързани с лост, две колела, които могат да се завъртат на 360 °, независимо едно от друго, не е необходимо да се оттласквате от земята, за да се движите, подходящи предимно за каране в паркове и на равни пътища.

Скейтборд спрямо Вашите нужди:

Ако искате уличен борд за превъртания и техничен скейтбординг, изберете по-тесен скейтборд с по-малки колела.
Ако искате да карате на U-рампа или просто да карате много, потърсете по-широка дъска с по-големи колела за по-добра стабилност.
Ако искате да закупите скейтборд за малко дете, погледнете сред по-късите дъски.

Препоръчва се да си купите протектори и каска заедно с новият скейтборд. ( Носенето на каска е задължително, ако сте под 18 години.) С добро оборудване, със сигурност ще се влюбите в скейтбординга. Скейтбординг създава свой собствен стил, език, музика и културни ценности в продължение на повече от четири десетилетия.

А какъв ще бъде Вашият избор?