Начало > Нуждаете се от съвет? > Как сами да изберете лост за тежести

Как сами да изберете лост за тежести

Put Together Your Own Barbell

Искате ли да имате лост с тежести в дома си? Ние ще Ви помогнем!

inSPORTline предлага наистина широка гама от всякакви видове щанги, тежести и съответните аксесоари, така че всеки да може да вземе своя избор. Дърветата могат да се различават по няколко параметъра, като например дължина, диаметър, вид на втулките за тежестите или формата на лоста.

Точната дължина е ключов момент, при избора на лост с тежести:

Трябва да изберете дължината на лоста според начина, по който възнамерявате да използвате щангата. За редовно вдигане на тежести използвайте лост с дължина 160 или 180 cm. Вие ще трябва да бъдете по-внимателни, ако имате нужда от поставка за лоставе с тежести. В този случай ще трябва да измерите външното разстояние между стълбовете и тогава да изберете своя лост. Най-често се използва лост с дължина 180 см, но понякога е необходим лост с по-голяма дължина. Ако решите да закупите лост с тежести в комбинация с лежанки на inSPORTline, можете да проверите размерите в описанието на продукта.

Лостове с 30 или 50 мм диаметър?

В нашата селекция ще намерите лостове с размери 30 мм и 50 мм. За ежедневна домашна употреба обикновено се използват лостове с диаметър 30 мм, докато лостове с 50 мм диаметър се използват главно в професионална среда.
Няма значение кой диаметър избирате, стига да съответства на вашите дискови тежести.

Какъв вид втулки за лостове да избирате?

inSPORTline предлага две основни системи за закрепване на тежести. Първият работи на базата на пружинната скоба. Предимствата на тази система са по-ниската цена и бързото разполагане на тежеста. Чрез обикновена преса отваряте скобата и я плъзгате по лоста - затова процесът е сравнително бърз. Другият начин за закрепване на тежести е поставянето на втулка, като предимството е, че тежестта застава стабилно на пръта. Недостатъкът е, че поставянето на тежестите и свалянето им отнема малко повече време.

Прав или крив лост?

Ако искате да използвате вашият лост с тежести за укрепване на бицепсите си, или за лежанка, тогава трябва да изберете класически прав лост. Извитите лостове (напр. Тип RZ) са подходящи за по-специфични упражнения, като например тези, които се фокусират върху трицепс и т.н.

Видове дискови тежести

inSPORTline предлага няколко вида дискови тежести с различни параметри. Когато става въпрос за материал, можете да избирате между стоманени или циментови. Издръжливостта на стоманените дискови тежести, определя популярността им. Те често имат допълнително покритие, например каучуков или мек винилов слой. Друг вид дискови тежести са изработените от високачествена пластмаса и с циментов пълнеж. Предимството на циментовите плочи е значително по-ниската им цена. За тези от вас, които нямат опит с циментови дискови тежести е важно да знаете, че те са издръжливи и са много подходящи за домашни спортни зали. Има и дискови тежести с отвори за ръцете, така че можете да ги използвате като гира само с една ръка или с две ръце, за да тренирате бицепса и трицепса. Този вид дискови тежести се нарича ERGO и се изработват от стомана и цимент.


От Екипът на inSPORTline.