Към основното съдържание

Продукти в сравнение

Как да изберете щеки за трекинг или Скандинавско ходене

Правилно подбраните туристически щеки ще ви бъдат полезни при излет или дълъг поход. Подходящото оборудване облекчава коленете и глезените, като разпределя тежестта. Но как да изберете щеки през Интернет, които да ви паснат? И наистина ли е важно дали купувате трекинг щеки или щеки за Скандинавско ходене? Клиентите често са малко объркани от богатия избор на щеки. Всичко, което трябва да направите, е да разберете каква дължина е най-подходяща за вашия характер. Трябва да се съобразите с това, къде искате да отидете със щеките. 

КЪДЕ ОТИВАТЕ И С КАКВА ЦЕЛ ?
Трекинг или Скандинавско ходене

Трекинг щеките са по-широко разпространени, популярни и също така по-универсални. Повечето от тях са телескопични, така че лесно можете да регулирате дължината им в зависимост от това дали вървите нагоре или се спускате по наклон надолу. Благодарение на сгъваемия механизъм се побират лесно в раницата. Използват се за опора при дълги походи.

Така нареченото Скандинавско ходене е в основата на самата дисциплина, защото първоначално е създадена като начин за фитнес тренировки. Вместо за опора, щеките за скандинавско ходене служат като инструмент за пълно ангажиране на мускулите на горната част на тялото. Те са оборудвани с лента, която осигурява по-добър захват. Това ви позволява да освободите пръчката, без да я изпускате от ръката си. Динамиката на Скандинавското ходене допринася за упражняване и укрепване на мускулите на цялото тяло равномерно.

ТОЧНАТА ДЪЛЖИНА
Ключът към успешното изкачване

Стандартното правило е, че ако поставите щеката перпендикулярно към земята, лакътя ви трябва да лежи под ъгъл 90 °. Трекинг щеките са най-често регулируеми, така че няма проблем с регулирането на дължината. При щеките за Скандинавско ходене, е важно да изясните колко дълги трябва да са те. Грешната дължина може да причини повече вреда, отколкото полза - например болка, причинена от напрягане на ръцете, гърба или шията.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДЪЛЖИНА НА ЩЕКИТЕ:

Ръст на потребителя (cm) Трекинг Скандинавско ходене Бягане по планински пътеки
120 85 cm 80 cm 85 cm
125 90 cm 85 cm 90 cm
130 90 cm 90 cm 90 cm
135 95 cm 90 cm 95 cm
140 100 cm 95 cm 100 cm
145 100 cm 100 cm 100 cm
150 105 cm 100 cm 105 cm
155 110 cm 105 cm 110 cm
160 110 cm 110 cm 110 cm
165 115 cm 110 cm 115 cm
170 120 cm 115 cm 120 cm
175 120 cm 120 cm 120 cm
180 125 cm 120 cm 125 cm
185 130 cm 125 cm 130 cm
190 135 cm 130 cm 135 cm
195 135 cm 135 cm 135 cm
200 140 cm 135 cm 140 cm

Забележка: Струва си да се отбележи, че когато се качвате нагоре, щеките обикновено се скъсяват с 5-10 см. Колкото по-стръмен е хълмът, толкова по-къси трябва да бъдат щеките. При спускания, напротив, добре е щеката да се удължи с 5-10 см.

ГРИП
Поемете инициативата

Колкото по-дълъг преход ви предстои, толкова по-удобен захват трябва да имат щеките. Материалът, както и формата на ръкохватката играят важна роля тук. Външната температура или стила на ходене също имат значение.

Корковите ръкохватки с времето се адаптират към формата на ръката и затова са най-удобният вариант. В допълнение, не задържа влага и отлично абсорбира ударите. Грипът от пяна е най-мек. Пяната също абсорбира влагата добре от потни ръце, но не поглъща ударите. Гумените ръкохватки поглъщат ударите, но не абсорбират потта добре и затова са идеални за ходене при по-студени условия. Те са чудесен избор, ако носите ръкавици.

Интересен вариант е удълженият грип (захват), при който материалът обхваща и част от щеката под ръкохватката. Такива щеки ще ви бъдат полезни особено при изкачване нагоре, защото вместо да регулирате дължината на щеката е по-добре да я хванете малко по-ниско.
 

Гумен грип Грип пяна Корков грип Удължен грип

ВЪРХОВЕ, КРЪГЧЕТА, ТАПИ
Какви препятствия ви очакват по пътя?

Твърдият метален връх, който е в края на всички щеки, е универсално решение за твърда основа. Но ако отивате на по-разнообразен терен, е добре да ползвате кръгчета или тапи.

Фиксиран връх Гумена тапа Кръгчета Широки кръгчета "Ботушчета" за Скандинавско ходене
твърди естествени повърхности: чакъл, глина, лед твърди каменни повърхности: бетон, плочки, камъни меки повърхности: трева, кал рохкава повърхност: сняг, пясък особено твърда повърхност: бетон, глина, плочки

РЕГУЛИРАНЕ НА ДЪЛЖИНАТА
Бързо регулиране

Регулируемата щека може да бъде закрепена по няколко начина. Системата с лостове за бързо освобождаване или винтови механизми. Лостовата система или механизъм за бързо освобождаване, позволява регулиране за няколко секунди, дори и да носите ръкавици. Винтовата система отнема малко повече време. Съществуват и варианти, при които цялата щека може да бъде разделена на къси части, свързани чрез вътрешен кабел. Така щеката може да се прибере в раницата. 

Винтов механизъм Механизъм за бързо освобождаване Разделяне на отделни части

И ИЗБЕРЕТЕ ВАШИТЕ ЩЕКИ СЕГА!


Свързани статии

Следи нашите специални оферти и продукти в Акция