Към основното съдържание

Продукти в сравнение

5 съвета за избор на лост за тежести

Ако искате да укрепите горната част на тялото си, никога няма да сбъркате с дъмбели или лост за тежести! Най-голямото им предимство е, че можете да ги сглобите сами точно според вашите изисквания. Всичко, от което се нуждаете, е лост, дискове и няколко втулки. Първата стъпка е да изберете правилния лост - нека видим какви критерии трябва да следвате.
1. Диаметър на лоста

Диаметърът на лоста е от решаващо значение, защото диаметъра трябва да съответства на отвора на дисковете, които искате да използвате. В домашната среда обикновено ще срещнете диаметри от 30 или 25 мм, При професионалното оборудване изключително се използват олимпийски лостове с диаметър 50 мм.

2. Дължина на лоста
За нормално вдигане на тежести обикновено са достатъчни лостове с дължина от 120 до 180 см. Ако ще тренирате с лежанка, първо изберете дължината на лоста - обикновено тя е в диапазона от 180 до 220 см. Ръкохватките за дъмбели за една ръка са по-къси и дължината им е около 35 до 40 см.

3. Форма на лоста
Извитият лост ви помага да се насочите към определени мускулни групи. Класическият прав лост е подходящ за тренировки на лежанка в легнало положение или укрепване на бицепсите в изправено положение. Интересно решение е лост с за трениране на трицепс.

4. Материал
Лостът за тежести е изработен от висококачествена неръждаема стомана, тъй като трябва да издържи на големи натоварвания. Най-висока товароносимост е зададен при олимпийските лостове.

5. Тип приставка за диск
Можете да закрепите дисковете към лоста с помощта на втулки или резби. Резбите закрепват дисковете по-здраво, но отнема повече време. Втулките трябва да се прикрепят към лоста.
При олимпийските лостове частта за закрепване на дискове е оборудвана допълнително с лагери или плъзгащи втулки.
Следи нашите специални оферти и продукти в Акция