Начало > Нуждаете се от съвет? > Избор на маса за масаж

Избор на маса за масаж

Масажът е най-старата форма на терапия, която има отлични регенеративни ефекти върху тялото. Чрез прилагане на натиск върху мускулите или тъканите, можете да облекчите болката, да намалите стреса, да подобрите кръвообращението или да облекчите напрежението в мускулите.

Какъв стол (маса) за масаж да изберете ?

Когато избирате масажна маса, трябва да спазвате няколко основни параметъра. Най-важните от тях са вида на масата, материала, размерите, товароносимост и позиционирането. Има много аксесоари за всяка маса, които могат да направят масажирането по-ефективно.

Сгъваеми или фиксирани масажни маси?

Сгъваемата масажна маса лесно може да се опакова и пренесе. Масажните столове са с компактни размери и може да се поставят зад шкафа или под леглото. В случай на рехабилитация или целодневна употреба, по-подходящи са тройно сгъваемите маси за масаж, които предлагат масаж на цялото тяло и са със здрава, стабилна основа.

Маса за масаж от две или три части ?

Масажните маси от три части са с регулируема трета част, която позволява на лицето да бъде в оптимална позиция за масаж. Подходящи са за масаж на гърба, лицето или шията. Масажните маси от две части не позволяват това, но липсващата трета част може да бъде компенсирана с клинове за масаж и други аксесоари.

Дървена или метална конструкция ?

За дървените масажни маси е важно те да не са обект на висока влажност и високи температурни колебания, тъй като екстремните температури увреждат дървената част. Те не са толкова подходящи за помещения, където има сауна, парна баня и др. Металните маси за масаж са по-устойчиви на влага.

С каква ширина да е масата за масаж ?

Ширина 70 см е най-идеалният и същевременно най-търсеният вариант на масажната маса.

Каква е оптималната височина ?

Един от важните параметри е и възможността за регулиране на височината на масата за масаж. Пръстите на масажиста трябва да докосват пърхността на масата за масаж.

Какво да не забравяме при избора ?

Също така, когато избирате, не забравяйте да проверите товароносимостта, която трябва да бъде най-малко 200 кг, тъй като масажистът използва теглото си при масаж. Общата дължина е пряко пропорционална на лицето, което се масажира. Като цяло минималният размер трябва да бъде в диапазона между 180 - 190 cm. Предимството е и възможността за гладко регулиране на облегалката за глава или облегалките за ръце.

Аксесоари за масаж

Масажните аксесоари са неразделна част от всеки масаж. Те осигурявят пълен комфорт на масажиста и клиента.

Масажните масла, кремовете и геловете, повишават ефективността на масажа. Има редица масажни техники, за които са необходими масла или мехлеми. Друга важна роля могат да играят масажни ролки, полу-ролки или клинове, особено когато масата за масаж не е регулируема. Често при масаж се използват и хартиени покрития за еднократна употреба, камъни от лава, колби, аромати и други. Не на последно място, лавата или охлаждащите камъни са сред аксесоарите за масаж, използвани както във физическата, така и в умствената термотерапия.

Ръчни техники за масаж

Всеки участник в масажния курс ще осъзнае, че индивидуалните докосвания са няколко десетки. Някои повтарят и изпълняват, докато масажират различни части от тялото. Други могат да бъдат толкова специализирани, че да масажират едно място от тялото. Ето защо е важно да се разделят на групи.

1. Начално разтриване

Извършва се на големи площи с малък натиск. Ефекти на масажа чрез разтриване: поддържане на лимфната циркулация, кръвообращението на кожата и подкожната тъкан и намаляване на мускулното напрежение.

2. Мачкане
Цялостен масаж на мускулите на крайниците. 

3. Разтриване
Разтриване на ставите и гладката мускулатура. Стимулиране на кръвообращението и освобождаване на ставните връзки.

4. Пулсиране
Движенията са с пръстите и с бързи темпове. Предизвиква успокояване и релакс на мускулите и чувство на топлина.

5. Вибриране
Вибрацията действа като успокояване, освежаване и релаксиране на мускулатурата.

6. Крайно разтриване
Завършващ масаж с разтриване. Прави се с бавни и плавни движения.

Пример за спортен масаж на гърба:

Дългогодишният опит ни показа, че при цялостния масаж, започваме с масаж на гърба, продължаваме с долните крайници, след това с корема, гръдния кош и завършваме с горни крайници.

Масаж на гърба


 


 

Масажна кушетка inSPORTline Taisage сгъваема
  439 лв.
Наличен
Сгъваема масажна кушетка изработена от две … да купите
Масажна маса inSPORTline Japane 3-pieces wooden
  459 лв.
Наличен
Дървена, сглобяема и лесно преносима масажна … да купите
Масажна маса с алуминиев корпус InSPORTline Tamati
  539 лв.
Наличен
Лека, сгъваема, лесно преносима и устойчива на … да купите
Масажен стол inSPORTline Relaxxy aluminium
  519 лв.
Наличен
Олекотена алуминиева конструкция. да купите