Начало > Нуждаете се от съвет? > Как да изберете боксови ръкавици и боксов чувал?

Как да изберете боксови ръкавици и боксов чувал?

Jak vybrat boxovací rukavice a boxovací pytel?

На пръв поглед избора на боксов чувал или боксови ръкавици може да изглежда лесен, но реалността е доста различна. Преди да купите, е важно да предвидите няколко ключови момента, като например теглото си, нивото на боксовите умение или дали възнамерявате да използвате продуктите за тренировка или боксов мач. Това ръководство ще ви помогне да си отговорите на въпросите и да получите полезна информация.

Списък на разделите в тази статия:

1. Боксови ръкавици
- Вид боксови ръкавици
- Размер на боксовите ръкавици
- Тегло на боксовите ръкавици
2. Боксови чували
- Вид боксов чувал
- Размер и тегло на боксовия чувал
3. Боксови аксесоари
- Необходими аксесоари

1.Боксови ръкавици

Какъв тип боксови ръкавици да изберем

Изберете боксови ръкавици според начина, по който възнамерявате да ги използвате. Ръкавиците се различават по отношение на дизайн, форма и материали и ако не изберете правилния тип, можете да повредите ръкавиците и да нараните себе си или противника си. Ръкавиците са разделени на две основни категории - тренировъчни боксови ръкавици и ръкавици за боксови мачове.

Ръкавици за боксови мачове - подходящи за спаринг и мачове. Тези ръкавици обикновено са по-здрави и по-подплатени, за да абсорбират ударите. Ръкавиците имат широко велкро закопчаване около китката. Можете да разгледате нашата селекция от ръкавици за боксови мачове тук.

Тренировъчни боксови ръкавици - подходящи за боксови лапи и чували. Тези ръкавици обикновено са по-тънки и позволяват по-близък контакт с чувала. Често имат отвор за палеца.
Можете да разгледате нашата селекция от боксови ръкавици за тренировка тук.

Какъв размер боксови ръкавици да изберем?

Размерът на ръкавицата е едно от нещата, върху които трябва да се съсредоточите, когато решавате да изберете правилния чифт за вас. Важно е ръкавиците да не са прекалено стегнати или хлабави - те трябва да пасват добре. Преди да поставите ръкавиците е необходимо да използвате бинтове. Те играят важна роля в бокса. Бинтовете защитават вашите стави от удари и рани, те запълват пространството вътре в ръкавиците, за да може тя да пасне добре. Боксовите ръкавици с един размер се използват както от начинаещи, така и от любители боксьори. Въпреки това, професионалистите понякога ги използват също.

По-евтините боксови ръкавици или ръкавици за начинаещи могат да имат класически S, M, L, XL размери. Трябва да изберете твърдостта на ръкавицата, която се определя от твърдостта на пяната.

Професионалните боксьори обикновено използват ръкавици, които са с два размера (обикновено S / M и L / XL), с различен дизайн за мъже и жени. За да регулирате правилно поставянето на ръкавиците, се използват горепосочените бинтове.

Колко трябва да тежат (oz) боксовите ръкавици?

Освен размера, трябва внимателно да обмислите и теглото на бъдещите си ръкавици. Теглото е дадено в унции (oz), при което една унция представлява приблизително 28 грама. Боксовите ръкавици могат да тежат от 8 до 16 унции.

Разделяме боксовите ръкавици на три основни категории:
боксови ръкавици под 10 унции - подходящи за деца, юноши и жени
боксови ръкавици с тегло 10 унции - най-често използвани при професионални мачове
боксови ръкавици над 10 унции - обикновено се използват по време на тренировка (в зависимост от вашето тегло)

Когато става въпрос за тренировка, трябва да вземете предвид нивото на умение на боксьора и неговото тегло. Въз основа на теглото можете да определите кои ръкавици са най-подходящи. Теглото на ръкавиците може да варира според типа тренировка, за която се използват. Например за тренировка за бързина и рефлекс се препоръчват по-тежки ръкавици. Треньорът трябва да ви посъветва по тези въпроси.

Препоръчително тегло на ръкавиците спрямо теглото на потребителя.

Тегло на потребителя Тегло на ръкавиците
над 79 кг 16oz (0,45 кг)
67 - 79 кг 14oz (0,40 кг)
60 - 67 кг 12oz (0,34 кг)
48 - 60 кг 10oz (0,28 кг)
под 67 кг 8oz (0,22 кг)

                                                        

2. Боксови круши

Какъв вид боксов чувал да изберем?

Боксовият чувал е подходящ предимно за почитатели на бойни изкуства. Той служи за замяна на действителен противник. С него можете да тренирате и подобрявате издръжливостта си, да удряте,  да подобрите техниката и да развивате силата си. Боксовият чувал може да бъде полезен за тези, които искат да освободят отрицателна енергия след работа или да подобрят физическата си активност. Боксовите чували често се използват и за тренировка за фитбокс и други нови начини за упражняване. Можем да разделяме чувалите на три стандартни категории.

1.Висящи боксови чували

Това е най-популярният вид боксов чувал, който обикновено се окачва на рамка или се спуска от тавана. Перфектен е за силови тренировки и трениране на техника на удряне. Висящите боксови чували обикновено се пълнят с текстилни изрезки или друг омекотен материал..

Висящите боксови круши могат да бъдат допълнително категоризирани като:

I. Боксова круша с регулируем пълнеж
Предимството на закупуването на боксова круша с регулируем пълнеж е, че можете да увеличите теглото на боксовия чувал, докато уменията ви се развият. Те са подходящи особено за начинаещи, които в началото нямат необходимата сила и опит, но ги развиват чрез тренировка.
II. Боксов чувал с пълнеж
Този тип боксов чувал е подходящ за всеки, който вече има някакъв начален опит в бокса. Боксовият чувал не може да се допълва, затова трябва да изберете теглото, което е идеално за вашата тренировка. Прочетете по-нататък, за да разберете колко трябва да тежи Вашият боксов чувал.
III. Боксова круша без пълнеж
Боксовият чувал без пълнеж е подходящ предимно за професионална употреба. Този вид боксов чувал се пълни от потреибтелите според нуждите им. Важно е да имате предвид пълнежния материал и точния баланс.

2.Боксови тренажори

Боксов тренажор (Freestanding boxing trainer) е подходящ за тези, които не искат да пробиват отвори в стена или просто нямат необходимото пространство. Клиентите често купуват боксов тренажор, защото можете да го преместите от място на място или да го използвате както на закрито, така и на открито. Тренажорът е стабилен благодарение на кухата основа, изпълнена с пясък, вода или друг материал.

Допълнително боксовите тренажори се делят на:

I. Класически боксов тренажор

Това е основният тип тренажор, обикновено с форма на цилиндър. Този тип тренажор се използва за класически ритник или тренировка за удари, както и за подобряване на силата и скоростта.

II. Боксов тренажор с фигура (чучело)

Боксовият манекен ви позволява да постигате по-точни удари, когато трябва да тренирате директни удари по талията, главата и тялото.

3.Боксови бързи круши

Боксовите бързи круши са подходяща за тренировки за фитнес, рефлексна реакция, скоростна подготовка, координация на очите и техника на удари. Бързите боксови круши обикновено са изработени от синтетична или естествена кожа с плондер от вътрешната страна (напомпан с помпа и игла). Съществуват и боксови топки, закачена на гумено въже, които има почти същите качества като боксовите бързи круши.

Видове боксови круши: 

Боксова круша с регулируем пълнеж Боксова круша с пълнеж Класически боксов тренажор Боксов тренажор с фигура (чучело) Бърза боксова круша
 

Какъв размер и тегло боксов чувал трябва да изберем?

След като сме избрали вида боксов чувал, остава да изберем правилното тегло и височина на чувала. Боксовият чувал трябва да тежи около половината от теглото ви (напр. Ако тежите 90 кг, идеалното тегло на боксерската торба е 45 кг). Това тегло на боксовия чувал се използва и във фитнес бокса. За по-опитни и професионални боксьори се препоръчва тегло на боксовия чувал, съответстващо на 80% от теглото на потребителя. Боксови чували с тегло до 35 кг са подходящи за начинаещи боксьори.

Съвет: За начинаещи препоръчвам пълнеж за пробиване. С постепенно изживяване можете да напълните чантата и пак да имате оптималното тегло на чантата.

Вторият важен фактор при избора е дължината на боксовия чувал. За тренировка по бокс е достатъчен размер от 80 - 120 см. Ако тренирате и други техники, боксовия чувал трябва да е по-голям от 120 см, в идеалния случай 150 см и повече.

3. Други боксови аксесоари

Какви боксови аксесоари ще са ви необходими?

Освен боксовите ръкавици и чували, можете да използвате много други боксови аксесоари и защитни съоръжения по време на тренировка. Основни аксесоари са протекторите за уста, глава, боксови бинтове или подложки. Тези продукти ще защитят тялото ви и ще направят вашата тренировка по-ефективна.

Протектори за уста

Много начинаещи боксьори не знаят точно какво да правят с протекторите за уста преди първа употреба. Първата стъпка е да сложите протектора за устата във вряща вода и да го държите там известно време, докато  омекне. След това внимателно (да не се изгорите) поставете протектора за уста и здраво захапете за няколко секунди. По този начин формата на протетора ще копира вашите зъби и венци. След няколко секунди извадете и поставете в лед (можете също да използвате ледена вода). Протектора за уста ще се втвърди и след това е готов за употреба.

Протектори за глава

Протектоите са важен аксесоар, особено за начинаещи, които нямат много опит. Те се използват и при мачове от по-ниска категория.

Боксови бинтове

Боксовите бинтове са необходима част от всяка тренировка или мач. Те запълват пространството в ръкавиците, така че ръкавиците да прилепват перфектно към ръката. Те осигуряват защита на костите на китката.

Боксови лапи

Боксовите лапи са неразделна част от всяка тренировка за скорост или реакция. Лапите (блоковете) са от пяна или текстил. Формата им е овална или кръгла. Треньорът ги поставя на ръцете си и боксьорът се опитва да удари лапите (блоковете) възможно най-добре, според инструкциите на треньора.