Начало > Нуждаете се от съвет? > Как да изберем ролери и ролкови кънки?

Как да изберем ролери и ролкови кънки?

Карането на ролери и кънки е любим спорт на всяко поколение, тук възрастта няма значение тъй като е изключително полезно за цялостното поддържане на добро здраве, тонус и настроение.

Карането на ролери е забавен начин за релакс в свободното време.. Организират се различни мероприятия от скейтъри, ентусиасти, любители като уроци и състезания с цел да се насърчи спорта на открито.

Ние Ви помагаме да изберете най-подходящия чифт ролери за Вас, вашето семейство или приятели. Може да ви предложим подходящи ролери, както за големи, така и за най- малките.

Какъв модел ролери да изберем

Първо трябва да се преценят личните умения и възможности за каране, както и целта за която взимаме ролерите с оглед на правилния избор. Така например ролерите могат да бъдат:

 1. За развлечение(Фитнес) – за обикновено каране, развлечение (евтини варианти)
 2. Професионални –  За скоростно каране, трикове и фристайл (това са ролери от по- висок клас и обикновено са по- скъпи )
 3. Ролерите за деца - това са регулеруемите ролери, които обхващат до три размера. По този начин детето може да кара свойте ролери по- дълго време, тъй като самата обувка се регулира (разтяга) с промяната на размера на крака.

Ролери 2 в 1, това са моделите, които могат да се използват, както като кънки за лед, така и като ролери, чрез смяната на шасито на самата обувка.

При избора на ролерите помислете за :

 • Личните предпочитания за стил на каране
 • Имайте предвид индивидуалните си възможности за каране
 • Размер на обувка
 • Качество и здравина на продукта
 • Дизайн и цена

Колелца на ролери

За приятното каране, както и за правилното и безопасно изпълнение на трикове от значение са колелцата и тяхната редовна поддръжка и смяна. Обикновените ролери са с 4 бр. колелца, а тези за свободен стил- 5 бр. От значение са размера на колелцата: диаметър, дебелина и твърдост. Обикновено се обозначават с милиметри и съотношението диаметър, дебелина се обозначава, като например 80/20 на самото колело. Като цяло колелата с голям диаметър са по- бързи, а с по- малък са по- бавни.Ето защо за начинаещи се препоръчват по- малък диаметър колелца. Може да се направи следното ориентировъчно разделение между различните видове:

 • За каране по U-рампи и freestyle се препоръчват ролери с малки колелца (55 – 62 мм).
 • Детските ролери (до 70 мм).
 • Универсални ролери (81 84 мм).
 • Ролери за скоростно каране (над 85 мм).

Важен фактор е и индекса за твърдост, който се отбелязва с буква „А” върху колелото:

 • Меките колела с индекс около 80А са за по- бавно каране и за начинаещи (от 80A).
 • Средно твърди колела са 85А -90А, предназначени за фитнес каране и каране по различни терени (80A – 90A).
 • Най - твърдите колела около 90А се използват за скоростно каране и при свободен стил на каране, където има по - голямо натоварване върху колелцата (от 90A).

Материал, дължина на рамката и лагери

За най- добра стабилност на крака и добра фиксация на глезена е добре обувката на ролера да е по- висока.Обикновено обувката в основата си и около глезена е от пластмаса а в лицевата част от текстил, за по- голям комфорт и вентилация. Препоръчително е ролерите да се избират от половин до един номер по- големи.

Шасито на ролерите също дава отражение при каране. То може да е от здрав и лек алуминий или от пластмаса. Като цяло алуминиевото шаси е по - устойчиво. Шаситата също така могат да бъдат дълги - за по- добър баланс и или къси за по - добра маневреност и трикове.

Лагерите определят скоростта и качеството на каране. Колкото по висок е индексът ABEC, толкова скоростта и здравината на лагерите ще са по - големи (ABEC -1 , ABEC-ABEC-2, ABEC-3, ABEC-5, ABEC-7, ABEC-9).

От значение е и начинът по- който се закрепва шасито за обувката. Най - препоръчително е то да бъде чрез болтове, които лесно могат да се освободят и по този начин поддръжката и почистването на обувката да се извърши по по - лесен начин. При по- евтините модели закрепването на шасито е, чрез нитове, а понякога дори е директно залепено.

Избор на ролерите по категория:

 • Ролери за начинаещи - По - малки колелца(70-80мм), по-меки и бавни
 • Фитнес ролери – колелцата са с диаметър между 80мм  и 90мм, по- бързи, за отдих и спорт
 • За свободен стил -  каране на  U-рампи - колелцата са с диаметър 50-60 мм
 • Скоростни ролери и свободен стил - Най- голям диаметър колелца над 100мм, с най- висока твърдост
 • Слалом (freeskate, urban, freestyle) ролери – Подходящи за слалом спускания, каране в града, те имат късо шаси, здрава обувка и твърди колелца (76 – 80 mm)
 • Скандинавски (outdoor) ролери – За каране по неравни терени, на трева, имат големи колела, дълго шаси, използват се най често с щеки, така се имитира ски бягане през лятото
 • Детски ролери - С малки колела, бавни подходящи за начинаещи. Тези ролери обикновено са с регулируем размер (3 - 4 размера)

Качеството, удобството и атрактивният дизайн на ролерите  са в пряка пропорционалност с тяхната цена. Специалистите препоръчват да не се правят компромиси при избора, тъй като е на лице зависимостта между правилния избор и удоволствието от карането и безопасността. Инвестираните пари се връщат под формата на добро здраве, тонус, сигурност при каране и дълъг живот на самите ролери.
 

Не забравяйте и за безапасността! Помислете и за предпазни средства на вашето дете, като каска, наколенки и налакетници.

Кога да започнем да караме ролери?

Децата е хубаво да започнат да карат ролери между 6 и 10 годишна възраст. Някои нетърпеливи деца започват да карат и на 3 - 5 годишна възраст. Да се научи да кара ролери и възрастен човек не е проблем, стига да има желание и смелост. Може да се научите да карате ролери в паркове, алей, специализирани клубове.

Изберете ролери за Вас и цялото семейство