Начало > Как да изберете спортен тестер

Как да изберете спортен тестер

В наши дни, спортните часовници са важен аксесоар за всеки, който редовно тренира. Тяхната цел е да следят интензивността на вашето обучение и да има възможност да я коригирате според вашите цели, така че можете да извлечете максимума от избраната от вас спортна дейност. Основната функция на часовника е да следи честотата на пулса, която е от ключово значение за определянето на оптималните усилия. Повечето работещи часовници също измерват времето, скоростта и разстоянието. Устройствата от по-висок клас включват други полезни функции, като GPS, или опция за запазване на вашите данни за обучение чрез приложение и наблюдение на тях за по-дълъг период от време. Базирайки се на измерените данни, спортният часовник оценява вашата тренировка и ви помага да постигнете най-добри резултати.

По отношение на средствата за измерване на спортната активност можете да срещнете термините спортни часовници или спорттестери. В днешно време, термините спорттестери и спортни часовници се припокриват и това може да ви направи ненужно объркани. Терминът спорттестер първоначално е използван за електронни часовници, които измерват времето и сърдечния ритъм при бягане. Но след това на пазара се появи GPS часовник, който благодарение на тази функция успява да измери много други стойности по време на тренировка. Днес повечето спортни часовници предлагат и измерване на сърдечната честота. Като цяло всички спортни часовници могат да измерват сърдечния ритъм и всички имат GPS функция.

Основна функция

Спортните часовници могат да имат много функции и специални функции. Въпросът е дали ще ги използвате. Основната цел на часовника е да следи честотата на пулса. Повечето хора смятат, че най-взискателните упражнения дават най-добри резултати, но това изобщо не е вярно. Ако натоварвате тялото си твърде много, не само че няма да ви помогне, но може дори да се нараните. Следенето на честотата на сърдечния ритъм по време на тренировка ще ви позволи да регулирате интензивността на усилията си според вашата крайна цел. Намерете подробна нформация в ръководство за използването на спортни часовници.

Следене на сърдечната честота

Мониторингът на сърдечната честота е основна функция на всеки спортен тестер. За повечето устройства сърдечната честота се предава от гръден колан, който е безжично свързан със спортния тестер. Но бъдете внимателни - при някои спорттестери, гръдният колан не е включен в опаковката и трябва да бъде закупен. Някои устройства следят сърдечния ритъм посредством сензор за китка или ръка. Такъв сензор е по-удобен и по-малко забележим от гръдния колан, но има своите недостатъци. Тези типове монитори за пулс трябва да се зареждат по-често.

С гръдния колан е важно да знаете как данните се предават на часовника. Сигналът може да бъде или цифров (кодиран), или аналогов (некодиран). Устройства с аналогов сигнал не се препоръчват при тренировка в група хора. Сигналите могат да пречат един на друг и данните ви могат да бъдат предадени на друг часовник.

Повечето спортни часовници също могат да определят зони за тренировка (зони за пулс според натоврването). Ако честотата на пулса напусне границите на зоната за тренировка, устройството ще предупреди потребителя с предупредителен звук. След това потребителят ще увеличи или намали усилията си, за да върне пулса в желаната зона за тренировка.

Калории

Спортните часовници могат да определят броя на изгорените калории според входните параметри на тялото (възраст, пол, тегло, височина). Действителният брой на изгорените калории зависи от много фактори, така че количеството, измерено от часовника, е само индикативно. Това е полезна функция, която ви позволява да сравнявате различни планове за тренировка или да следите напредъка в загубата на тегло.

Сдвояване с компютър / Приложения, Запазване на данни, Памет

Много спортни часовници ви позволяват да запазите данните за тренировка в паметта. Специфичните модели се различават по капацитета на паметта и по колко време се съхраняват данните. Записаните данни могат да се използват за оценка на физическата подготовка, наблюдение на напредъка и др. Това се прави главно чрез приложение на компютъра ви или чрез смарт устройство, свързано с часовника чрез Bluetooth. Някои спортни часовници могат да бъдат свързани директно с компютър, обикновено чрез USB конектор. Ще можете да следите данните от вашата тренировка в дългосрочен план. Ако планирате да записвате подробни данни за вашето обучение, трябва да научите повече за приложенията, които различните видове часовници използват и тяхната съвместимост с наличните операционни системи.

Скорост и разстояние

Ако искате да се съсредоточите върху времето за тренировка и разстоянието, трябва да си купите спортни часовници с GPS, които ви позволяват точно да следите и двете. GPS работи с по-голяма точност на по-дълги разстояния,  Предимството на GPS е, че има много възможности за колоездене или плуване. Повечето висококачествени спортни часовници са оборудвани с GPS. Освен времето и разстоянието, те могат също да измерят темпото, например.

Какво да следите

На пазара има много спортни часовници, които варират по цена. Всичко, което трябва да направите, е да определите как възнамерявате да използвате вашия спортен часовник. Това е основният фактор, който влияе на вашето решение. Начинът, по който възнамерявате да използвате часовника, допълнително ще определи неговите функции и характеристики, както и цената му. Ако искате да следите само сърдечния си ритъм по време на тренировка, няма нужда да инвестирате в устройство, което може да следи позицията ви чрез GPS или да измервате външната температура. От друга страна, ако търсите начин за внимателно проследяване на напредъка в тренировката и да следите данните си, определено трябва да получите часовник със специализирани функции и по-широк обхват на използване.

Отслабване

Ако искате да започнете да отслабвате, закупуването на спортен часовник е добра първа стъпка. Такъв часовник ще ви помогне да запазите сърдечния пулс в оптималната зона за изгаряне на мазнини. За това по същество ще работи всеки часовник. Препоръчително е обаче да получите такъв, който може да преброи изгорените калории, така че да знаете колко е ефективна вашата тренировка.

Бягане

Спортният часовник очевидно може да ви помогне много, в зависимост от това кои функции ще използвате най-много. Ако се нуждаете само от време и мониторинг на сърдечната честота, ще бъдете доволни от практически всеки часовник. Усъвършенстваните бегачи също ще искат да измерят скоростта и изминатото разстояние. Има модели със специални изпълняващи функции, като интервални тренировки, проследяване на GPS маршрути, навигация (ако изпълнявате крос-кънтри) и др. Ако бягате във всякакви метеорологични условия, трябва да изберете устройство, което е водоустойчиво и устойчиво на неблагоприятни атмосферни условия.

Колоездене

Най-добрите спортни часовници за колоездене са многофункционални устройства, които могат да оценяват няколко вида спортни дейности. Многофункционалните часовници могат да измерват както скоростта, така и разстоянието чрез GPS. Уверете се, че устройството, което използвате по време на колоездене, е водоустойчиво - в случай, че трябва да карате колелото си при неблагоприятни климатични условия. Ако се интересувате само от редовните данни за колоезденето и няма да използвате часовника за други спортове, препоръчваме вместо това да закупите велосипеден компютър, тъй като той може да бъде прикрепен директно към велосипеда и надеждно да записва всички данни, необходими за велосипедист.

Плуване

Ако търсите спортен часовник, подходящ за плуване, най-важният фактор е водоустойчивостта. Проверете на каква дълбочина можете да се потопите с отделни модели. Най-добрият избор за плуване са обикновено многофункционалните часовници. Въпреки това, трябва да се отбележи, че повечето устройства няма да могат да предават сигнала на гръдния колан, ако сте под вода. Ако плуването е приоритет за вас, трябва да потърсите устройства, предназначени специално за плуване и гмуркане. Някои устройства могат да дадат информация за броя на изминатите в басейна дължини или ширини.

Активни спортисти

Ако сте активен спортист и тренирате при всяка възможност, най-добрият избор за вас е един от многофункционалните спортни часовници със специализирани функции за широк спектър от спортове. Тези видове часовници имат специализирани функции за над 80 спорта и ви позволяват да споделяте резултатите си с други чрез социалните медии. Тези устройства не само записват данни, но и са в състояние да изчислят идеалния период на почивка и регенерация.

Други важни фактори

Водоустойчивост - Повечето спортни часовници са водоустойчиви. Въпреки това, има разлика между бягане в дъжд и скачане в басейн. Водоустойчивостта може да бъде обозначена по няколко начина, понякога объркваща потребителите. За да Ви улесним, ние даваме само реални описания на водоустойчивостта в нашите параметри на продукта.
Дисплей - Трябва да можете ясно да виждате дисплея, за да следите напредъка си по време на тренировка. Повечето спортни часовници разполагат с LCD дисплей, който се чете лесно дори при лоши условия на видимост. Някои часовници ви позволяват дори да осветявате дисплея ръчно и да го използвате като факла. Има и спортни часовници със сензорни екрани.
Размер - Някои модели са по-здрави и може да изглеждат твърде тежки или големи за китката. Ако за вашите нужди не се изисква по-голямо устройство с повече функции, по-добре е да получите по-прост и по-малък часовник, с който ще ви бъде по-удобно.
Батерия - Необходимостта от батерията нараства с броя на функциите. Ето защо повечето многофункционални устройства имат акумулаторна батерия. Най-силните батерии ще издържат няколко дни, дори и с GPS. Батериите в спортните часовници с по-елементарни функции са същите като при обикновените часовници и трябва да се сменят от време на време.

Може би търсите нещо различно

Смарт гривни - Смарт гривните са нова тенденция в електрониката. Тези устройства наблюдават ежедневните ви дейности - брой стъпки, качество на съня, честота на сърдечния ритъм, брой изгорени калории и др. Гривните са леки и незабележими, предназначени за носене през целия ден, а не само когато тренирате. Смарт гривните обикновено не са толкова прецизни като спортните часовници и служат основно за преглед на дейностите ви през целия ден.
Спортни часовници за трениране на открито - Ако прекарвате много време на открито, може да намерите по-полезни външни часовници със специализирани функции. Прекарването на времето под открито небе определено ще бъде по-лесно с тях. Освен основните функции, като висотомер, барометър или компас, тези устройства могат също да използват GPS. Има дори часовници, предназначени специално за ловци и рибари с автоматично откриване на изстрели. Външните часовници са издръжливи и могат да бъдат свързани с смартфон. Подходящи са предимно за туризъм, планинско катерене, екстремни спортове, лов и риболов.