Начало > Нуждаете се от съвет? > Как да тренирате със спортен тестер

Как да тренирате със спортен тестер

В сътрудничество с нашия екип от специалисти сме подготвили съветник на тема "Как да тренираме правилно със спортен тестер. Първо ще се съсредоточим върху това защо и как да изчислим оптималния пулс, а след това ще разгледаме с какво ще ни помогне самият спортен тестер.
Jak správně cvičit se sporttesterem?

Аеробна активност или как да отслабнете:

Ако искате ефективно да отслабнете, трябва да избегнете много грешки, които могат да направят усилията ви неефективни. Не е важно да издишвате или да сте на ръба на изтощение, докато тренирате. Важен параметър е броят сърдечни удари на минута (сърдечната честота, HRF). Ако се преуморите и пулсът Ви е над 170 удара за минута, почти е сигурно, че тренировката Ви е неефективна. В това състояние не се изгарят мазнини. Организмът започва да гори захари и ако изчерпи захарите, ще увреди мускулната тъкан.

За да отслабнете ефективно (изгаряне на мазнини), трябва да направите аеробна тренировка. Аеробната тренировка е спортна дейност с продължителност над 20 минути с постоянно усилие, при което честотата на сърдечния пулс е оптимална стойност. Тази оптимална стойност варира между 120-145 оборота в минута, в зависимост от пола, възрастта, височината и теглото на отделния потребител.

Изчисляване на оптималната сърдечна честота:

Трябва да знаете максималната сърдечна честота (HRmax) и минималната сърдечна честота (HRmin). Максималната сърдечна честота може да се изчисли по следната формула: 220 - Вашата възраст. Можете да измерите минималния си сърдечен ритъм в състояние на покой. Легнете по гръб за около 5 минути и не реагирайте на каквито и да било смущения около вас. След 5 минути измерете сърдечния си пулс на китката или друга точка  (напр. каротидната артерия). Ударите, които отброите за минута, са HRmin. Разликата между HRmax - HRmin=HRR.

Оптималната сърдечна честота се смята по формулата:

HRR*0.6 + HRmin

Пример: Ако сте на 32 години и сте измерили минималната сърдечна честота 70 удара в минута, оптималната сърдечна честота е 141 удара в минута, съгласно формулата:

(((220 - 32) - 70) * 0,6) + 70 = 140,8

Използване на спортен тестер:

Само постоянният контрол на сърдечния ритъм по време на тренировка с пулсомер може да постигне ефективно отслабване и значително подобрение на физическото състояние!

Използвайки спортен тестер, ние сме в състояние да държим сърдечния пулс под контрол по време на упражнения и фитнес дейности като колоездене, ролери или бягане.

Спорттестер е основно ръчен часовник, допълнен с гръден колан. Вашият сърдечен пулс непрекъснато се предава безжично от гръдния ремък по време на тренировка към часовника, който може да го показва и също така е в състояние да сигнализира за нежелана промяна на сърдечния пулс нагоре или надолу. Може да ползвате и оптичен сензор за сърдечната честота. Повече информация за спортните тестери можете да намерите в статията “Как да изберете спортен тестер ?“.

В действителност това означава, че ако карате велосипед или ролери и искате да изгорите мазнини, докато го правите, използвайте спортния часовник, за да следите оптималната сърдечна честота. Ако сърдечната честота се отклони от оптималната зона, предупредителният звук от спортния часовник ще ви подкани да увеличите или забавите темпото си. Това е единственият начин да изгорите ненужните мазнини и да подсилите мускулите си, като подобрите физическата си активност.

Важно е да имате предвид, че аеробното упражнение, което ще ви помогне да отслабнете, не включва само обучение във фитнес зала на бягащи пътеки, кростренажори, велоергометри или вибро тренажори. Използвайте спортен часовник при колоездене, карането на ролери или каране на тротинетка, защото те са вид аеробно упражнение.

За сравнение: Ако тренирате на велоергометър един час, ще изгорите около 1 700 kJ. Ако карате ролери (кънки) един час, може да изгорите около 2 500 kJ.

Ето защо е идеално да се комбинират аеробни дейности на открито (бягане, колоездене, каране на кънки) с тренировка с кардио уред. По този начин систематично ще укрепвате цялото си тяло и спортния часовник ще ви помогне ефективно да изгаряте мазнини.

"Екипът от треньори и специалисти по хранене на InSPORTline ви пожелава успех във вашите начинания ..."

Препоръчваме Ви тези спорттестери: